Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Varje flicka och pojke ska likt Barbie kunna drömma om att bli astronaut och presidentkandidat.”

Olikt Barbie ska varje kvinna kunna stå på egna ben och slippa skeva kroppsideal. Det skriver Cecilia Elving, Lina Nordquist och Barbro Westerholm, företrädare för Liberalerna.

Barbiedockor som visades på leksaksmässan i New York tidigare i år.Bild: Diane Bondareff
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Idag 8 mars är det internationella kvinnodagen och i morgon fyller Barbie 60 år.
Debatten om Barbie bidrar till kvinnors frihet eller om hon skadar den är lika gammal som Barbie själv. Redan på 1960-talet bytte feministiska aktivister ut rösten på talande Barbiedockor mot rösten från actiondockan G.I. Joe så att Barbie sade ”hämnden är min!” och G.I. Joe sade ”låt oss planera vårt drömbröllop!”
Barbieproducenterna har lika länge svarat att dockan alltid har varit en självständig kvinna med egen karriär och inkomst. Hon blev astronaut 1965 och amerikansk presidentkandidat 1992, långt tidigare än någon verklig kvinna. Genom åren har Barbie provat på 150 olika yrken.
Mer än något annat har Barbie kritiserats för att bidra till skeva kroppsideal. Kritiker påpekar att Barbies kroppsmått är uppenbart orealistiska, forskare har till och med räknat ut att Barbie omöjligt kan ha plats för sina invärtes organ i bukhålan! Det finns också forskning som visar att Barbie har en negativ effekt på unga flickors kroppsuppfattning.
För ett par år sedan lanserades ”Curvy Barbie”, bland annat för att möta kritiken. Medan den klassiska Barbiedockan skulle vara svårt undernärd och åtminstone på bredden passa bäst i barnkläder om hon vore en människa, behöver kurviga Barbie storlek 36. När producenten Mattel visade den nya dockan för fokusgrupper med barn tyckte sex-, sjuåriga flickor att hon var tjock. En flicka som citerades i tidningen Time sade ”Eh, jag vet inte vad jag ska säga, jag vill inte såra henne, men hon är ju f-e-t”. Kanske är Barbie mer en spegel av sin samtids ideal, än någon som skapar dem?
Leksaksköparna verkar ha godkänt dockan. I en tid då leksaksbranschen i stort går på knäna i konkurrens med skärmar av olika slag, går Barbie mot strömmen och ökar sin försäljning. Nyligen lanserades Barbiedockor med synliga funktionsnedsättningar.
Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström – som också var liberal politiker – kämpade kring förra sekelskiftet mot sin tids skeva kvinnoideal. På hennes tid var det korsetten som begränsade kvinnors kroppar och liv. Idag kommer påtryckningarna från andra håll. Att redan sex-, sjuåriga flickor har lärt sig att man ska vara undernärd för att vara vacker är ett tydligt exempel på detta.
Liberal feminism handlar om frihet och friheten börjar med rätten till sin egen kropp. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att forma sina liv, och slippa direkta och indirekta hinder och tvång. Det handlar om påtagliga friheter som att slippa utsättas för våld, om att få likvärdig vård oavsett kön och om att få gifta sig med den man vill – men också om att slippa normer som stänger in och begränsar. Idag hotas den friheten från flera håll. De krafter som vill begränsa kvinnors frihet och ta ifrån oss rätten att bestämma över våra egna kroppar mobiliserar. Vi liberaler har varit feminister i mer än 200 år och varit pådrivande för många av de jämställdhetsreformer som gjorts både före och under Barbies livstid. Vi kommer att fortsätta kämpa för jämställdhet och för friheten och rätten till sitt eget liv och sin egen kropp.
Varje flicka och pojke ska likt Barbie kunna drömma om att bli astronaut och presidentkandidat. Likt Barbie ska de kunna välja varje dag vilka kläder de ska ha på sig. Likt Barbie ska varje kvinna ha egen försörjning, och kunna skilja sig från sin Ken (som Barbie gjorde 2015). Men olikt Barbie, ska de kunna stå på egna ben, och olikt Barbie ska de slippa skeva kroppsideal. Det är liberal feminism.

Cecilia Elving

Lina Nordquist

Barbro Westerholm

Cecilia Elving är ordförande för Liberala kvinnor.
Lina Nordquist är riksdagsledamot för Liberalerna.
Barbro Westerholm är riksdagsledamot för Liberalerna.
Gå till toppen