Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vipanelever: ”När någon säger hora eller slampa måste man visa att det inte är okej”

När det har blivit så normaliserat med nedsättande ord att du knappt reagerar – då är det dags att göra något. Under 8 mars gjorde klass Lär18B på Vipan en aktion mot sexuella trakasserier.

Madeleine Sandström och Smilla Svensson på barn- och fritidsprogrammet deltar i aktionen #vipansägerstopp på 8 mars, och stöttas av mentorn och läraren Gunilla Christiansson.Bild: Tom Wall
– Sätt upp en hand! ropar Smilla Svensson till ett gäng killar på väg in i matsalen på Vipan.
– Efter maten, får hon som svar.
Det är stimmig och högljudd lunchrush på Vipan denna fredag, och på en stor platta på väggen utanför elevernas matservering fylls det på med pappershänder med budskap.
Aktionen som görs under hashtaggen #vipansägerstopp arrangeras av elever som går lärlingsutbildningen på barn- och fritidsprogrammet.
På internationella kvinnodagen vill de uppmärksamma sina jämnåriga på att ingen har rätt att kränka någon annan, att det är viktigt att tänka på vad man säger och att det måste bli ett slut på sexuella trakasserier – både på skolan och i samhället i stort.
– När någon säger hora eller slampa måste man göra något för att visa att det inte är okej, säger Madeleine Sandström.
– Det är en stor grej för oss att stå här och visa att vi vågar säga ifrån, konstaterar Smilla Svensson.
– Nu när vi har tagit initiativet är det kanske fler som vågar, hoppas Madeleine Sandström.
Linda Klangenmark, Nicolas Trujillo och de andra barn- och fritidseleverna hoppas att deras kampanj sprider sig till fler skolor, och att gymnasieskolorna kan göra något tillsammans nästa år.Bild: Tom Wall
De är glada över att många vill bidra med händer i deras kamp, men får inte bara positiv respons.
– Vissa tycker det är trams och vill inte skriva något, säger Linda Klangenmark.
Flera elever som är på plats utanför matsalen menar att det har blivit så normaliserat med nedsättande sexuella kommentarer att de ibland reagerar mer när någon faktiskt säger ifrån.
– Det förekommer på alla skolor och varje skola borde uppmärksamma det, inte bara på kvinnodagen, säger Rania Salem.
– Killar borde ha mer respekt för tjejer, säger Nicolas Trujillo.
– Men det är inte bara tjejer, även killar drabbas, säger Megan Wehl McKinnel.
Vid lunchen passade flera Vipan-elever på att skriva budskap på händer mot sexuella trakasserier.Bild: Tom Wall
Läraren och mentorn Gunilla Christiansson tycker att barn- och fritidseleverna är särskilt lämpade att göra den här typen av aktion.
– De ska vara förebilder och jobbar mycket med värdegrund. Handen är ju en symbol som förskolor arbetar mycket med för att säga ”stopp – min kropp”, säger hon.
– Vi har försökt berätta för de andra klasserna varför vi gör det här, och vissa har kommit hit klassvis och satt upp händer, säger Sara Lahan som var den som kom på idén med händerna.
Fatine Hassoun och Kamilla Persson samlade in händer i kafeterian under Vipans kampanj.Bild: Tom Wall
Även inne i kafeterian fylls det på med händer på väggen, efter uppmaning av Fatine Hassoun och Kamilla Persson som håller i aktionen där.
– Vår förhoppning är att hashtaggen #vipansägerstopp ska sprida sig till, säger mentorn Jenny Jastrell.
Alla pappershänderna ska sedan förevigas till ett laminerat verk och sättas upp som en symbol för Vipans nolltolerans mot sexuella trakasserier.
Sammanlagt nära 700 händer sattes upp mot sexuella trakasserier under dagen.Bild: Tom Wall
Gå till toppen