Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Jag tycker inte om att bli påklistrad epitet och vanor

Däremot tycker jag inte om att bli påklistrad epitet och vanor jag inte har, som i detta fall matvanor som kalops och entrecôte (bilden), skriver Karl Branzén.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Svar till Ellinor Isgren, Sydsvenskan den 4 mars.
Läs också Prova en palak paneer, falafel eller varför inte ärtsoppa utan fläsk
Ellinor Isgren har läst vad Sydsvenskan skrev om den sångsnutt (kallades nidvisa) jag framförde när Lunds kommunfullmäktige senast möttes den 28 februari. Av cirka tre minuter med argument i talarstolen är det de sista cirka 25 sekundernas sångförsök som uppmärksammats. Som sista ärende vid 22-tiden behandlade vi Feministiskt initiativs motion i vilken föreslås att all mat som serveras av Lunds kommun i politiska sammanhang ska vara vegetarisk. Vårt parti Liberalerna anser att värdskap och sammanhang får avgöra vad som bjuds, vilket mycket väl kan bli vegetariskt när så passar.
Måste erkänna att när jag satt där i plenisalen drog det i diktararmen och jag kunde inte låta bli ett försök att beskriva hur alternativet 100 procent vegetariskt kan se ut, och därav den korta sånginsatsen utöver anförandet.
Jag tycker att det mesta Ellinor Isgren skriver är tänkvärt för oss alla oavsett ideologisk hemvist, och för att jag själv är flexitarian. Så jag tar gärna till mig mattipsen. Däremot tycker jag inte om att bli påklistrad epitet och vanor jag inte har, som i detta fall matvanor som kalops och entrecôte. Ellinor Isgren har aldrig träffat mig och känner inte mig, och individer kan inte alltid definieras utifrån den grupp de tillhör statistiskt.
I Ellinor Isgrens artikel finns en skrivning jag inte förstår, nämligen den om ”regler ’uppifrån’ kring vad man får och inte får göra i det privata” kopplat till hur bland andra vårt parti röstade om FI-motionen. Jag har inte noterat att privata idéer ger ett starkt kollektivt avtryck i partiernas beslutsfattande vare sig på höger- eller vänstersidan i Lundapolitiken; jag menar att partiernas beslutsfattande är ideologiskt drivet. Så vad som mot den bakgrunden påstås vara en ”borgerlig käpphäst” har inget enkelt svar, om det ens finns ett svar. Att ett ja till Fi:s förslag inte skulle påverka vad jag och andra äter privat är en självklarhet, och min tolkning är att även Ellinor Isgren finner den ”privata sfären” rimlig, men är det viktigt att ta upp den frågan?
Avslutningsvis tycker jag att det beslut biologiska institutionen på Lunds universitet tagit i fråga om vegetarisk mat som huvudalternativ i olika bjudsammanhang, och med möjlighet att kunna beställa till exempel en kött- eller fiskrätt om man vill, är alldeles utmärkt. Det beslutet tilltalar mig som liberal, men det är inte vad som föreslås i den motion från FI som behandlades av Lunds KF den 28 februari.

Karl Branzén

Ledamot i Lunds KF för Liberalerna
Gå till toppen