Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya ordföranden vill ena Malmöliberalerna efter konflikten om samarbetet med S

Hon var en av de sista som räckte upp handen när Malmöliberalernas medlemmar röstade om det nya samarbetet med Socialdemokraterna. Nu har Linda Eklund tagit över ordförandeposten och siktar på att samla partiet efter oenigheten.

Liberalerna i Malmö har ett händelserikt halvår bakom sig. Socialdemokraterna och Liberalerna, som länge stått i opposition mot varandra, slöt ett nytt samarbete efter valet och styr nu staden ihop i en rödblå koalition. Det var ett stort steg för Liberalerna att bryta banden med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Partiet var splittrat och frågan avgjordes genom en omröstning på ett medlemsmöte.
– Det blir ju som en liten identitetskris när det blir en så stor förändring. Jag hade väldigt svårt att bestämma mig. När vi röstade var jag nog den som var sist upp med min hand, berättar Linda Eklund.
Hon tillägger:
– Som styrelseledamot som lämnat frågan till medlemmarna ville jag se att ett stort stöd fanns.
Läs också Liberalerna bildar historiskt mittenstyre med Socialdemokraterna i Malmö
Linda Eklund är ny ordförande för Liberalerna i Malmö.Bild: David Johansson
Hon vägde fördelar mot nackdelar.
– Allianssamarbetet är positivt för att vi har mycket gemensamt. Men i den situation vi befann oss tyckte jag att det viktigaste var vår lojalitet med våra liberala väljare. Alternativet hade varit att gå i opposition och släppa fram ett vänsterpräglat styre.
Därför var Linda Eklund en av de 39 medlemmar som röstade ja vilket var betydligt fler än de 19 som var emot.
Som nyvald ordförande för Malmös liberaler vill Linda Eklund skapa enighet.
– Det var ju lite olika åsikter om hur vi skulle agera. Nu är det viktigt att vi hittar en gemensam väg framåt och fokuserar på vad vi vill genomföra, säger hon.
Hur partiet ska använda de resurser som följer med maktställningen är också en viktig fråga. Partiet har fyra kommunalråd och fem politiska sekreterare.
– Vi har aldrig haft en så stark stab i stadshuset som nu, säger Linda Eklund.
Läs också Fyra säger ja – men flera Malmöliberaler nobbar månadslön på 72 614 kronor
Hon fick själv erbjudande om en post som kommunalråd, vilket hade gett henne en månadslön på drygt 70 000 kronor.
– Det var oerhört ärofullt att bli tillfrågad men det var fel tid i livet, säger Linda Eklund som fyller 26 i år och håller på att utbilda sig till gymnasielärare.
Liberalerna har fått kritik från sina tidigare samarbetspartier sedan de bildade koalition med Socialdemokraterna. Centerpartiets företrädare har exempelvis kallat Liberalerna för "överlöpare" och kritiserat dem för att svika sitt vallöfte om valfrihet i hemtjänsten.
Linda Eklunds svar på kritiken är att Liberalerna har tid på sig att få igenom mer av sin politik.
– Mandatperioden har bara börjat.
Gå till toppen