Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

VM-dröm driver Utland: ”Tänker på det varje dag”

Drömmen om VM driver Lisa-Marie Utland varje dag. Nu vill den norska forwarden skjuta FC Rosengård vidare i Svenska cupen. Det är vinna eller försvinna som gäller mot Kristianstad i dag.

Lisa-Marie Utland steget före klubbkompisen Sanne Troelsgaard i mötet med Danmark i Algave Cup, där Utland blev matchvinnare för Norge på stopptid.Bild: FREDRIK VARFJELL
Utland är tillbaka i Malmö med stärkt självförtroende efter att ha vunnit den prestigefulla landslagsturneringen Algarve Cup i Portugal med Norge. Hon blev matchvinnare på stopptid i gruppspelsmatchen mot klubbkompisen Sanne Troelsgaards Danmark och spelade även från start i finalen där Norge slog Polen med 3–0.
– Det var mycket som föll på plats där nere och vi är ett bra gäng, sedan vinner vi hela skiten också, så det kan inte bli mycket bättre. Det är en bra känsla att ha med sig att vi kan vinna en internationell turnering, säger Lisa-Marie Utland när Sydsvenskan träffar henne efter FC Rosengårds träning på Malmö idrottsplats.
Vårsäsongen blir speciell med sommarens VM i Frankrike som lockar. Lisa-Marie Utland hjälpte Norge dit med sju mål på åtta kvalmatcher och hoppas få chansen i slutspelet också.
– Det är självklart målet och väldigt inspirerande att ha det framför sig. Jag tänker på det varje dag när jag vaknar att jag vill bli en bättre fotbollsspelare, säger hon.
Samtidigt har konkurrensen i FC Rosengård hårdnat. Utland startade bara i nio av sina tjugo allsvenska matcher i fjor och nu finns en ny utmanare om platserna längst fram i form av amerikanska nyförvärvet Hailie Mace.
Lisa-Marie Utland har i alla fall satt ner foten genom att göra mål mot såväl LB07 som Kalmar i Svenska cupens gruppspel.
– Det har känts okej och jag ser fram emot när säsongen kommer igång ordentligt. Jag är här för att spela fotboll, man vill inte sitta på bänken.
I sista gruppspelsmatchen mot Kristianstad i dag är det bara seger som gäller för FC Rosengård.
– De är bra offensivt och har några snabba avslutare, så vi måste vara på tårna om vi ska klara av detta, säger Lisa-Marie Utland.
Ett av Kristianstads hot har gått i norskans fotspår.
Lisa-Marie Utland gjorde 17 mål på 20 matcher för Osloklubben Røa 2017 innan hon värvades av Rosengård. Isländska efterträdaren Svava Gudmundsdottir satte 14 mål på 21 matcher i fjor – och spelar nu för Kristianstad, där hon är lagets vassaste målskytt i cupen med fyra mål.
– Tränaren i Røa är jättebra på att lyfta de spelare han tror på. Han trodde på mig och det verkar han även ha gjort med Svava, konstaterar Utland.
Gå till toppen