Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Muf ser problem i Staffanstorp. Med skatten.

Benjamin Dousa.Bild: Björn Lindgren/TT
Politiska ungdomsförbund håller hårt på principer. Moderata ungdomsförbundet, Muf, är inget undantag. Ordföranden, Benjamin Dousa, åker nu runt i landet med kampanjen Höger på riktigt som ska förtydliga Moderaternas position. Främst riktas udden mot Centerpartiet och Liberalerna för att de har släppt fram en S-ledd regering. Men Sverigedemokraterna har också "en del sosserier för sig", säger Dousa.
Det finns det fler som har – även inom M, anser han. Bakgrunden till intervjun är att Muf riktar avgångskrav mot kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
"Christian Sonesson har ju tyckt om att visa hur höger han är. Om man på riktigt är höger så kan man inte börja med att höja skatten", menar Dousa.
Fler lär ha förvånats av kommunledningens skattepolitiska drag. Löftet inför valet var glasklart från M i Staffanstorp: den kommunala skattesatsen skulle hållas oförändrad i väntan på utrymme för en sänkning. Oviljan att höja skatten sades rent av vara huvudskäl till att M lade ett eget budgetförslag, istället för att göra gemensam sak med C, L och KD.
Efter kommunalvalet nobbade Sonesson åter allianskollegorna och gick istället i koalition med Sverigedemokraterna. Tillsammans tog de sedan beslutet att höja skatten med 40 öre per hundralapp.
Samtidigt höjdes skatten med 49 öre på regional nivå, trots att regionrådet Carl Johan Sonesson (M) – liksom sin bror Christian Sonesson – gått till val på oförändrad skatt.
Dousa är kritisk till båda skattehöjningarna, men på regionnivå är läget delvis annorlunda, medger han. Det finns många budgethål att fylla inom Region Skåne. Fast när det gäller Christian Sonesson är ungdomsförbundets uppmaning glasklar: Dra tillbaka skattehöjningen någon gång under mandatperioden eller ställ din plats till förfogande.
Kravet kan ställas mot tidigare intern kritik mot Moderaterna i Staffanstorp. Knappt hade pressmeddelandet om koalitionen med SD gått ut förrän Sonesson fick ett telefonsamtal från Stockholm. M-ledningen uttryckte sitt missnöje över att han brutit mot partiets policy att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.
"Partiet har en policy. Jag har struntat i den ", sade Sonesson i en kommentar till tidningen.
Men den saken upprör inte Benjamin Dousa. Även om han hade föredragit allianssamarbete i Staffanstorp ser han moderpartiets förhållningssätt till SD som rent hyckleri:
"Jag tycker att man måste vara pragmatisk i det parlamentariska stödet."
Tongångarna i ett ungdomsförbund är alltid som de är. Men de yngres principdiskussioner behöver inte sakna betydelse i ett parti som är mitt uppe i ett stort förändringsarbete.
Därför är avvägningen intressant att notera:
För Muf är en kommunal skattehöjning ett långt värre avsteg från partilinjen än en koalition med SD. Att vara riktigt höger är uppenbart viktigare än att vara riktigt moderat, enligt dagens definition.
Gå till toppen