Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rättegången om knivmordet i Kävlinge slut – 17-åringen släppt

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse för den 22-årige man som erkänt att han knivhögg en 40-åring till döds i november. För den medåtalade 17-åringen yrkade åklagaren på tre års sluten ungdomsvård.

Två unga män, 22 och 17 år, har suttit häktade sedan november, misstänkta för mord på en 40-årig man i samband med ett större bråk på Korsbackaområdet i Kävlinge.Bild: Lars Brundin
Under rättegångens sista dag läste målsägarsidans advokat Fredrik Kjellin upp en dikt som en anhörig författat till den döda 40-åringens begravning:
”Vi står här nakna i sorg. Våra drömmar fick ta paus”, löd en strof.
Under rättegångens tidigare dagar har åklagaren Pernilla Trimmel presenterat starka bevis i form av videoinspelningar från brottstillfället. Rätten har fått lyssna till flera vittnen som befann sig på brottsplatsen, däribland den döda mannens sambo.
Men mordvapnet, en kökskniv modell större, har aldrig hittats. Under sin plädering i Lunds tingsrätt visade åklagaren en bild på den kniv som pekats ut att likna mordvapnet. Bland annat av den medåtalade 17-åringen själv, som medgett att han tagit kniven hemifrån.
– Det är ingen liten kniv, sade Pernilla Trimmel medan hon drog muspekaren över bilden.
Hon menade att de båda åtalade agerat i samförstånd och varit likgiltiga inför att hugget skulle döda. Därför ska de båda dömas för mord. Hon beskrev det dödande hugget ”som ett hammarslag”.
– Detta är inte ett hugg som ska skada, utan som man gör med uppsåt att döda, sade Pernilla Trimmel.
På andra sidan i rättssalen satt de båda åtalade och deras försvarare.
– Det är helt klart att NN ska dömas till ett långt fängelsestraff, sade advokaten Roy Bengtsson och syftade på sin 22-åriga klient som erkänt gärningen.
– Men frågan som rätten nu måste ta ställning till är om NN hade för uppsåt att döda.
Advokaten vädjade till rätten att inte lita blint på minnesbilderna hos den granne som vittnat om hur hans klient ”taggat till” inför knivattacken på Nordanväg i november. Det är inte ställt bortom rimligt tvivel att grannen såg någon annan, menade advokaten.
– Åtalet för mord ska ogillas. Han ska dömas för grov misshandel och vållande till annans död, sade Roy Bengtsson och föreslog ett straffvärde på fem år.
Åklagaren Pernilla Trimmel yrkade på 14 års fängelse för mord, alternativt sju års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. För 17-åringen yrkade åklagaren på sluten ungdomsvård i tre år om han döms för mord.
Susanne Bergmyr är 17-åringens advokat. Hon uppmanade rätten att helt frikänna hennes klient. Videoklippet där åklagaren menar att man hör honom uppmuntra till hugget är inte tillförlitligt som bevis, enligt Bergmyr.
– Ingen professionell röstanalys har gjorts som bevisar att det är hans röst, sade hon.
Läs också Vittnesuppgifter pekar mot att 17-åringen uppmuntrade knivhugg
Vidare pläderade hon för att hennes klient inte agerat i samförstånd med 22-årigen som åklagaren menar.
– De har varken planerat eller diskuterat vad som ska hända. Han har inte förstått vad som ska hända med kniven.
I väntan på domen beslöt rätten att släppa 17-åringen på fri fot, men behålla 22-åringen häktad, vilket tyder på en fällande dom i hans fall.
Lunds tingsrätt meddelar sin dom om två veckor.
Gå till toppen