Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Skulle ni som bestämmer vilja ha de rökande eleverna utanför era hus?

Skolorna förbjuder rökning på skolområdet på grund av att de inte vill uppmana till rökning, men eleverna går bara några få steg över gatan och röker där i stället. Det skriver Eva Bergdahl.Bild: Lisbeth Westerlund
Läser med intresse och en viss uppgivenhet insändaren om nedskräpning i Lund i Sydsvenskan den 1 mars.
Läs också Det blir mer skräp när det tillkommer en hel skola
Att läsa att byggnadsnämnden inte kan ta saker som säkerhet och nedskräpning i beaktande när detaljplanen ska granskas och accepteras är ju ofattbart? Jag trodde att miljöfrågor hade en hög prioritet inom kommunens olika förvaltningar? Det är ju ett debattämne dagligen i tidningar och andra medier. Kommunen har ju en förvaltning med själva namnet.
Boende här på väster vid Polhemskolan och vid de tillfälliga lokalerna för elever till Hedda Andersson-gymnasiet (före detta Svaneskolan) tvingas uppleva denna ökande nedskräpning i boendemiljön.
Problemen vid Polhem är sedan flera år välkända och engagerar många boende och har även nu blivit en realitet vid Heddagymnasiet. Idag är det några hundra elever som är inhysta i dessa tillfälliga lokaler och problemen kommer ju knappast att minska i och med uppbyggnaden av det nya Heddagymnasiet med flera tusen framtida elever?
Att gå runt här på trottoarerna vid bland annat Kanik-, Mölle- och Pilegatan är att "vada" runt i cigarettfimpar, cigarettaskar, flaskor, papper, tuggummi, spottloskor och allehanda emballage.
Vid den cykelbana som förbinder Mölle- och Pilegatan, är en dagsranson med 30 till 40-talet fimpar, några cigarettaskar och annat skräp ingen ovanlighet. Över staketet till det angränsande koloniområdet slängs även där in skräp. Städning på denna cykelbana är lika obefintlig som på trottoarerna i området. På marken vid cykelbanan har det ritats en text i vit färg med upplysningen: Rök på! En ”symbol” är också ritad ovanför. Annat klotter och viss skadegörelse förekommer också.
Vid samtal med de elever som befinner sig här, är allt från en ursäkt och ord om att det aldrig mer ska upprepas till att vi boende ändå inget kan göra eftersom det är allmän mark vanliga kommentarer. Nästa rast är rökningen och nedskräpningen igång igen. Även personal från skolan och kommunens miljöförvaltning har engagerats, men ingen förändring sker.
Vid varmt och soligt väder står och sitter rökande elever under balkongerna och vid de parkerade bilarna på Pilegatan och gör det omöjligt för boende att vistas där, då röken går direkt upp och också in i lägenheterna. Även ovanstående skräp lämnas.
Skolorna förbjuder rökning på skolområdet på grund av att de inte vill uppmana till rökning, men eleverna går bara några få steg över gatan och röker där i stället.
Tror ni i skolpersonalen verkligen att någon elev slutar eller inte röker på grund av ert rökförbud?
Istället är det vi boende som får denna rökning utanför våra bostäder.
Skulle ni beslutande i kommunen kunna tänka er att ha denna miljö utanför era boenden?

Eva Bergdahl

Gå till toppen