Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Bankerna borde hjälpa äldre med betalningarna

Äldre drabbas av åkommor som kan göra det svårt att använda digitala hjälpmedel, skriver Karin Börjesson.Bild: Henrik Montgomery/TT
Hörde på radio att efter ”metoo” kommer fokus att hamna på åldersdiskriminering.
Det låter angeläget. Vid resor i Asien, Sydeuropa och USA märker man ju tydligt ett positivt och vänligt bemötande från yngre. Personligen har jag inga direkt dåliga erfarenheter i Sverige men läser om och hör att det är vanligt att äldre känner sig diskriminerade, Jag är väl inte tillräckligt gammal (än).
Det jag särskilt upprörs över är digitaliseringens snabba intrång överallt. Äldre som slutar åka tåg och buss för det är för krångligt med biljettköp. Jag åker ofta snabbtåg och där ser jag sällan äldre personer numera.
Är det så svårt då, undrar yngre. ”Be barnbarnen om hjälp” är ett vanligt råd. Alla har inte barnbarn. ”Ja, det är svårt”, säger min mamma som är helt klar men synen är nästan borta. Fungerar inte hörapparaten är hörseln också borta. Att då peka på en skärm för att logga in på banken är omöjligt. Andra äldre kan vara drabbade av Parkinsons sjukdom eller andra neurologiska sjukdomar, en del får minnesproblem, artros i händerna kan göra det svårt att pricka rätt på ett tangentbord. Ja det finns många skäl till att det blir omöjligt att hantera dator eller ipad.
Dessutom har många äldre låg pension och ett internetabonnemang är inte gratis, inte heller utrustningen. Och kanske har man hört om äldre som blivit lurade att öppna bank-id för kriminella och blivit av med sitt sparkapital. Och hur känner de sig? En del kanske inte vågar berätta att de inte varit tillräckligt uppmärksamma. Det kan finnas ett mörkertal.
Det är dyrt att betala räkningar med giroblanketter. Är det inte oanständigt av bankerna att behandla de äldsta så? Bara köra över, ”skyll dig själv att du blivit gammal”. Men även bankdirektörer, it-specialister och politiker kommer att känna hur förmågorna fallerar. Då är det för sent att göra något, men är ni aktiva nu kan ni göra något för att underlätta för alla som får leva länge.
Ett konkret förslag till bankerna: Låt alla som är 75+ få betala sina räkningar med giroblanketter utan extra kostnad. Det skulle förbättra ert rykte och det är något som ni är i behov av.
Inte bara hjälpa kriminella med pengatvätten.

Karin Börjesson

Gå till toppen