Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Dags hålla ordning på elskotern.

En alltför vanlig syn.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Elskotern har blivit ett förargelsens fordon. Den dyker upp snart sagt överallt och inte sällan på fel plats. Exempelvis tvärs över gångbanan.
För personer med nedsatt syn, för äldre som tar sig fram med hjälp av rullator, för rullstolsburna, utgör kringströdda skotrar allt ifrån irritationsmoment till farlig fälla.
I Malmö finns två elskoterföretag etablerade sedan slutet av förra året och ett tredje gjorde sitt intåg i förra veckan. Totalt rör det sig om cirka 800 elsparkcyklar som finns utspridda över Malmö.
Och nyckelordet här är just "utspridda". För fordonen är allt som oftast utplacerade eller lämnade lite hipp som happ. Och även när de står prydligt uppställda sida vid sida på trottoaren kan de utgöra ett hinder.
Trafiknämndens ordförande i Malmö, Andreas Schönström (S), är missnöjd för att företagen inte ser till så att deras kunder följer reglerna:
"När vi påtalar detta för företagen så vidtar de inga åtgärder. Det tycker jag är frustrerande och nonchalant."
Högst rimlig kritik. Fast att problemet skulle uppstå kunde nog vem som helst ha räknat ut. Det är inbyggt i ett system som går ut på att du tar skotern där du hittar den och lämnar den när du är framme.
För övrigt behöver skulden inte vara kundernas. Det kan vara någon som bara gått förbi och fått för sig att leka kast med liten elskoter. Eller en kastby i snålblåstens Malmö.
Delningsekonomin, olika lösningar för att hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem, växer. Det är bra, det sparar resurser, det är ofta smart och praktiskt.
Men delningsekonomin har också en svaghet, en variant av allmänningens tragedi, alltså att det ingen äger eller det gemensamt ägda är det ingen som känner ansvar för eller vårdar.
Elskotern har många fördelar. Det smidiga systemet för uthyrning likaså. Det vore trist om denna i grunden goda idé förfuskades.
Gå till toppen