Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Hat mot sossarna gav inga nya bostäder i städerna

I fallet Lugnet var det inte alls svårt att bli övertygad om att det behövde rivas hus, skriver Lasse Henriksson.Bild: Ture Hellström
Svar till Erik Gustav Magnusson och Per Gahrton, Sydsvenskan 8 mars.
Läs också Urgamla miljöer byttes mot billig förortsarkitektur
Läs också Lugnet kunde räddats – som Nöden i Lund
Jag har som journalist under 47 år jobbat i fem städer, från Gällivare i norr till Malmö i söder, och i samtliga större och mindre av dessa i detalj följt den inflammerade debatt, som Erik Gustav Magnusson och Per Gahrton nu, fortfarande i vredesmod, till sist vill vinna.
Av de fem jag har granskat både utan och innan, finns bara en som lyckats till ett hundra procent, det var och är Kalmar. I de övriga slutade allt krigande i den heta debatten med samma kvasipolitiska förbannelser över ”sossarna”!
Läs också Det går visst att vrida klockan tillbaka
Läs också Lugnet kunde inte räddas – området var ren slum
När jag i fallet med Lugnet hade haft uppdraget att göra nedslag i ”gamla” Malmö under ett år, vände jag mig efter samtal med ett flertal ur alla läger, till en av de högst ansvariga, Nils Yngvesson. Han hade grundligare än någon annan sett de här kåkarna både inifrån och utifrån, och med den byggnadskunskap som Malmö stad kunde uppbringa, togs beslutet att staden inte skulle tillåta förslumningen av en central stadsdel.
När jag ställde alla frågorna om Lugnets tillstånd förekom hos mig samma misstänksamhet som de Gahrton och Magnusson upprepar i dag. Jag hade med egna ögon sett exempel på bedrövliga tillstånd i delar av städerna, en del med chans till reparationer, de flesta rivningsfärdiga. I fallet Lugnet var det inte alls svårt att bli övertygad.
Jag är helt säker på att Nils Yngvesson och hans expertis hade bättre på fötterna än Per Gahrtons ljusa ungdomsminnen. Borgerligheten byggde inga hus åt en miljon arbetare.

Lasse Henriksson

Gå till toppen