Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”Ängsliga politiker försöker gömma sig bakom Greta.”

Greta Thunberg. Inspiratör.Bild: Daniel Reinhardt
Det regnar och lastbilstrafiken är tät på E6. De blir bara fler, lastbilarna på svenska vägar. Trots allt tal om att frakta mer gods på tåg.
Den täta lastbilstrafiken ligger bakom att koldioxidutsläppen från trafiken ökade 2018 visar Trafikverkets siffror.
För att nå målet att utsläppen från vägtrafiken ska minska med 70 procent fram till 2030 krävs en högre andel förnybar energi och mer gods på tåg och fartyg.
En del av de där lastbilarna är dessutom inte fullastade. Men jag som sitter där i bilen hade kunnat välja att ta tåget istället och att shoppa mindre. Just där och då på E6 i regnet råder det brist både på tillräckliga politiska styrmedel och på enskilt ansvar.
Någon kväll senare är jag på Dunkers kulturhus i Helsingborg och lyssnar när professor Markku Rummukainen, svensk representant i FN:s klimatpanel, talar om klimatförändringarna i Folkuniversitetets samtalsserie om klimatet. Han förklarar enkelt, men med många fakta, hur det ser ut och vad som kan göras. Det är fortfarande möjligt att nå Parisavtalets mål att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader. Det kostar en del, men på sikt kostar det mer att hantera följderna av ännu högre temperaturer.
Efteråt får en panel med lokala politiker diskutera klimatåtgärder. De berättar om initiativ som tagits och den nytta de ger. Men när de får frågan om vad som inger hopp i klimatfrågan är det återkommande svaret att det är Greta Thunberg och andra unga som har tagit upp hennes kamp.
Detta är andra träffen i serien. På den första talade riskforskare Misse Wester bland annat om människans svårighet att tänka långsiktigt. Och psykolog Frida Hylander om klimatångest och hur en sådan känsla kan hanteras mer eller mindre konstruktivt.
När stämningen blev aningen uppgiven var det åter Greta Thunberg och andra ungas engagemang som skulle inge hopp. Som om hon kunde lindra allas vår klimatångest.
Några dagar senare, i Aktuellt på SVT, hör jag något liknande. Men nu från en av EU:s mäktigaste politiker. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon stödjer tyska skolelevers klimatkamp i Greta Thunbergs spår, samtidigt som hon ber om förståelse för att det inte går fortare att fasa ut kolet än till 2038. Tvärtom förbereds nya områden för brytning.
Greta Thunberg är värd att beundras för att hon väcker opinion. Men när ängsliga politiker försöker gömma sig bakom Greta Thunberg istället för att ta det ansvar som hon faktiskt uppmanar dem att ta, har det blivit fel. Deras uppgift är att agera för att nå Parisavtalets mål. Och om inte ens politiker tror på politiska styrmedel så är vi verkligen illa ute.
Angela Merkel och andra tyska politiker måste ta ansvar för att snabbare fasa ut kolet. Svenska politiker måste ta ansvar för att minska utsläppen från vägtrafiken. Det krävs politiska styrmedel för att hjälpa enskilda att ta klimatansvar. Men det är människor, väljare, som kan sätta press på politiker att skärpa dessa styrmedel. Och det är där Greta Thunberg och andra klimataktivister kommer in.
Gå till toppen