Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vårt klimat – vår miljö

Läsartext: Behåll den gamla bilen och klimatkompensera

Behåll din gamla bil och betala för klimatkompensation, skriver Ulf Paulsson.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
En bil orsakar koldioxidutsläpp vid huvudsakligen två tillfällen: när den tillverkas och när den körs. Om du skrotar din gamla bil i förtid och köper en ny elbil så orsakar produktionen av den nya elbilen koldioxidutsläpp. Om du istället väljer att köra med din gamla bil till dess att den är utsliten och färdig att skrota så orsakar själva bilkörningen årliga utsläpp av koldioxid. Hur mycket går att räkna ut med hjälp av företag på nätet som erbjuder klimatkompensation.
Om du till exempel har en medelstor bil och kör 1 500 mil om året så medför detta utsläpp på cirka 3 160 kilo. Illa!
Men om du kontaktar en organisation som handlar med utsläppsrättigheter och ger dem i uppdrag att för din räkning köpa in utsläppsrättigheterna till 3 160 kg koldioxid så blir nettoeffekten noll. Det kostar dig cirka 1 000 kronor per år.
Med andra ord: Om du väljer att skrota din gamla bil som det egentligen inte är något större fel på och köper en ny elbil istället så medför det ökade koldioxidutsläpp. Om du istället väljer att behålla din gamla bil några år till och varje år klimatkompenserar motsvarande bilens utsläpp så ökar inte dina koldioxidutsläpp. Så om du vill vara miljöneutral så behåller du den gamla bilen ett tag till och klimatkompenserar varje år. Och när din gamla bil om några år gjort sitt – då kan det vara aktuellt att fundera på en elbil.

Ulf Paulsson

Gå till toppen