Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Läsartext: Det är dags att ta en rejäl diskussion om fimpeländet

Det verkar vara allmänt accepterat att man bara slänger dessa giftiga små plastbitar där man råkar befinna sig, skriver Anna Castensson om fimparna.Bild: Terje Pedersen
Bra rutet Eva Bergdahl (Sydsvenskan 10 mars) om fimpeländet vid gymnasieskolorna!
Läs också Skulle ni som bestämmer vilja ha de rökande eleverna utanför era hus?
Som boende vid Polhemsskolan har jag länge tampats med problemet utan att något förändring till det bättre märks. Kontakten med skolan var nedslående: då fick jag höra att skolan tidigare har satt upp betongrör med sand i utkanterna för att eleverna skulle kunna fimpa där, men det förbjöds av kommunens miljöinspektion. Det betraktades som uppmaning till rökning! Mitt förslag att ta en idrottslektion då och då och skicka ut eleverna och röja upp i området var också omöjligt, det var ”kollektiv bestraffning” och det är förbjudet! Föreningen Fimpfritt i Lund erbjöd sig till och med att i samarbete med skolan dela ut små plåtaskar att fimpa i men även det betraktas som uppmaning till rökning och därmed förbjudet av miljöinspektionen.
Det är toppen att vi på relativt kort tid har fått bort nästan all rökning inomhus på offentliga platser. Men inomhus fanns ofta askfat och någon som tömde dem och det finns inte i utemiljön. Då verkar det vara allmänt accepterat att man bara slänger dessa giftiga små plastbitar där man råkar befinna sig. Så hur ska vi kunna ändra opinionen så att det åter blir skamligt och fult att slänga fimpar och skräp, att var och en är ansvarig att ta hand om sitt eget avfall?
Ska vi verkligen behöva acceptera det som en elev sa till mig: ”Om man valt att bo mittemot en skola får man väl räkna med att det blir skräpigt”?
I väntan på att tobaksfabrikanterna tar sitt ansvar och förser cigarettpaketen med någon slags behållare för fimparna kanske återinförandet av rökruta med rejäla askfat är enda lösningen?
Det är dags att ta en rejäl diskussion om fimpeländet!

Anna Castensson

Boende i Jutahusen
Gå till toppen