Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Följ pengarna. Få bort grovt kriminella från gatan.

Skjutningar och äldrebedrägerier hör ihop, förklarar Petra Stenkula, chef för utredningsenheten vid region Syd.Bild: Johan Nilsson/TT
Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd, spred optimism när hon på onsdagen tog till orda på polisens pressträff på Rättscentrum i Malmö:
”Vi har nu brutit den här brottstrenden”, sade Stenkula och syftade på att polisen gjort ”omfattande tillslag mot grova kriminella nätverk” i Malmö. Sedan 2018 har fyra bedrägerigrupperingar slagits ut. Just nu sitter sex personer häktade, tre män och tre kvinnor. Åtal väntas i nästa vecka.
Mer konkret gäller det vishing, som ska utläsas voice phishing. Det handlar om bankbedrägerier över telefon. Bedragaren ringer upp och utger sig för att arbeta på personens bank. Den drabbade luras att lämna ifrån sig känsliga bankuppgifter. Sedan länsas alla konton som det kriminella nätverket kommer över. I ett enda fall handlade det om så mycket som 2,8 miljoner kronor.
De drabbade är framför allt äldre. Som inte alls, menar Petra Stenkula, behöver känna sig fåniga för att de gått på lurendrejeriet. Uppringarna kan vara otroligt skickliga – såväl charmiga som övertygande – och dessutom erfarna medarbetare vid call centers. Därav den ständigt upprepade informationen från polis och banker: använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig – en seriös bankkontakt skulle aldrig be dig om det över telefon.
Från oktober 2017 fram till idag har de kriminella lyckats få in ungefär 300 miljoner kronor genom vishing. Bedrägerierna har fått stämpeln ”särskild händelse” och polisens motoffensiv – som går under namnet ”Dimma” – skördar framgångar:
I augusti 2018 handlade det om 38,8 miljoner kronor i Sverige. I februari i år ”bara” omkring 8 miljoner. Det går helt klart åt rätt håll.
Men är detta verkligen en seger som är värd att yvas över? Spelar den någon roll i kampen mot den grova organiserade brottsligheten?
Svaret är med stor sannolikhet ja.
För det hänger ihop. Dessa telefonbaserade bankbedrägerier utgör, enligt utredningschefen Stenkula, basinkomsten för omkring tjugo av de cirka 200 personer i Malmö som polisen betecknar som grovt kriminella.
Denna grupp ägnar sig ofta åt narkotikaaffärer och bankbedrägerier i ”industriell” skala. Samtidigt bär de på ett omfattande våldskapital, som visar sig i återkommande skjutningar – totalt 306 stycken i Sverige bara under 2018, med 45 dödade och 135 skadade som facit.
Att polisen vädrar morgonluft när det gäller bankbedrägerier mot äldre är givetvis ett stort fall framåt. Genom utredningar, åtal och domar – också i fall med vishing – kan rättssamhället få några av samhällets allra tyngst kriminella bort från gatorna. Bort från bostadsområdena. Bort från vardagen. Där de inte bara lurar gamlingar och underminerar känslan av trygghet utan också utnyttjar personer i skuggsamhällen som målvakter och rekryterar ungdomar till en brottslig bana.
Exakt hur polis och åklagare sätter dit de grövsta brottslingarna kan inte vara huvudsaken. Minns att gangsterbossen Al Capone fälldes enbart för skattebrott.
Samma dag som Petra Stenkula redogjorde för denna polisiära triumf drog Svenska Dagbladet stort på en rubrik om att inrikesminister Mikael Damberg (S) nu skärper kraven på polisen:
Gängvåldet ”måste ner”, betonade Damberg inför polisens ledningsgrupp nyligen.
Resonemanget i SvD-artikeln går ut på att polisen – efter ett år med Anders Thornberg som rikspolischef – står och stampar resultatmässigt. Utredningsresultaten har inte fått något avgörande lyft. Den nya organisationen, där 30 000 anställda 2015 samlades under samma tak, är fortfarande inte på plats.
I det läget har brottsbekämpning och rättsfrågor seglat upp som en allt viktigare fråga för de politiska partierna. Samarbetspartierna S + MP + C + L lovar 10 000 fler polisanställda till 2024. Och, vilket sannolikt blir ännu tuffare, att attraktiviteten i polisyrket ska stärkas.
Mer måste göras mot den grova brottsligheten. Gärna med okonventionella metoder. Men mer måste hända. Något alternativ finns inte.
Gå till toppen