Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Varför vill alla läsa om ålen?

Den skånska debutboken "Ålevangeliet" har väckt ett stort internationellt intresse. Trots att boken kommer ut först i höst har den redan sålts till fler än ett dussin länder.

Patrik Svensson.Bild: Emil Malmborg
– Man skriver sin första bok, det handlar om ålar och så händer det här. En fullkomligt overklig upplevelse. Roligt men läskigt på samma gång, säger Patrik Svensson, till vardags journalist på HD och Sydsvenskans kulturredaktion, om sin debut.
En bok om ålar kan kanske te sig som en något smal historia. I "Ålevangeliet" är den mytomspunna fisken förvisso huvudfigur men ämnen som klimat, vetenskapshistoria och religion vävs samman med historien om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En historia om liv och död.
– Ålen är en otroligt fascinerande och gåtfull varelse som nu håller på att utrotas. Det är en fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. Samtidigt är det en högst personlig berättelse om hur jag och min far fiskade ihop och våra gemensamma upplevelser under min barndom.
"Ålevangeliet" ges ut på Albert Bonniers förlag och släpps i augusti senare i år. Redan nu har boken sålts till 14 länder, och ytterligare sex är på gång.
Varför tror du den har fått ett sådant här genomslag?
– En förklaring är kanske ett ökande intresse för djur och natur med anledning av klimatförändringarna. Samtidigt kanske det handlar om att det är en bred och allmängiltig berättelse.
Författaren har rötterna i nordvästskånska Kvidinge, bor nu i Malmö och har tillhört HD och Sydsvenskans kulturredaktion i många år. Boken började han skriva hösten 2017, men tankarna har funnits alltsedan han skrev en essä i Sydsvenskan julen 2012 med titeln "Ålens evangelium".
– Processen har varit svår men rolig och lustfylld. Bitarna i historien föll ganska naturligt på plats. Ämnet är ju extremt tacksamt eftersom mystiken kring ålen består. I slutändan blev den stora gåtan om ålen och dess ursprung en spegling av mitt eget liv.
Gå till toppen