Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Barnens lekyta ska avgöras i domstol

Striden om Kirsebergsförskolans utemiljö går vidare till Mark- och miljödomstolen. Under tiden leker barnen vidare.
Striden står om förskolebarnens utemiljö. Är Kirsebergsskolans gård för trång eller ej?Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
För drygt ett år sedan sa stadsbyggnadsnämnden nej till att permanenta bygglovet för Cymbalens förskola på Kirsebergs torg – uteytan är för liten, menar nämnden. Men nu säger länsstyrelsen att det inte är ett skäl att neka bygglov och återförvisar ärendet till kommunen. Som i sin tur står på sig och överklagar.
I 15 år har den privata förskolan Cymbalen bedrivit förskoleverksamhet i lokalerna på Kirsebergs torg. Bygglovet har varit tillfälligt och när Cymbalen sökte ett permanent bygglov sa stadsbyggnadsnämnden nej.
Läs också Liten lekyta hotar förskola på Kirseberg
Det var då en majoritet i stadsbyggnadsnämnden menade att 6,7 kvadratmeterna uteyta per barn är för lite och hänvisade till Malmö stads riktlinjer på 30 kvadratmeter per barn.
Cymbalen överklagade beslutet och har fått delvis rätt av länsstyrelsen i Skåne. Länsstyrelsen tycker inte att nämnden gjort en tillräcklig prövning av ärendet och menar att det inte räcker att motivera ett avslag med att uteytan strider mot Malmö stads riktlinjer för förskolor.
Detta utgör inte en hållbar motivering, skriver länsstyrelsen.
Men nämnden ger sig inte och överklagar länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen. Oppositionen, M och C, ville bevilja bygglov.
Gå till toppen