Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Hansdotter om slutet: "Nästan lite overkligt"

Slutpunkten ska sättas, det är sista helgen med gänget. Då är känslorna kluvna för Frida Hansdotter. – Att ha presskonferens om att man ska sluta känns ju konstigt. Det är nästan lite overkligt, säger den alpina stjärnan.

Sista rycket. Frida Hansdotter har kluvna känslor inför sin sista världscuphelg i karriären. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Det var i förra veckan som 33-åringen gick ut med sitt beslut att sätta punkt för karriären redan efter säsongen.
Efter fjolårets guldsuccé i OS, fem VM-medaljer, seger i slalomcupen och hittills 35 pallplatser i världscupen är det nu dags att kliva in i målskjutsen. Fredagens lagtävling, lördagens slalom och söndagens storslalom är det sista Hansdotter gör i samband med världscupfinalen i Andorra.
– Det känns lite vemodigt, men det är både och. Jag känner att mitt beslut är helt rätt och är glad över det, men sedan är det klart att efter 15 år i världscupen så ska det bli lite tråkigt att det är sista helgen. Jag älskar det här med tävlingar, jag ska försöka njuta av en sista tävlingshelg.
Reaktionerna strömmade in på sociala medier när Hansdotters beslut blev känt, bland annat från Mikaela Shiffrin som skrev på Instagram: "Tack för att du alltid pressade mig, för att du alltid höll stämningen uppe i backarna."
Hyllningarna har fortsatt i Andorra.
– Det är fantastiskt, det är många som gratulerar till en fantastisk karriär och lyckönskar och så. Man har ju åkt många år ihop, det är jättekul att de har uppskattat att ha mig som konkurrent, att man har haft roligt i hop i backarna.
TT: Svårt att koncentrera sig på tävlingarna?
– Jag tycker det går bra. Jag har sett fram emot de här tävlingarna och vill prestera in i det längsta. Sedan är det klart att ha presskonferens om att man ska sluta känns ju konstigt och samtidigt lite overkligt att på måndag har man gjort sin sista tävlingshelg.
Hansdotter pratar om att ta revansch i lagtävlingen för uttåget mot Schweiz redan i kvartsfinal i VM på hemmaplan i Åre. I slalomen på lördag vill hon slåss om pallplatser.
TT: Vad skulle det betyda att få avsluta med en seger?
– Jag känner att jag har lyckats med mina drömmars mål med både OS-guld, VM-medaljer och många pallplatser. Sedan är det klart att det vore superhärligt och pricken över i att få avsluta på topp. Men det är ingenting som är avgörande. Oavsett kommer jag att blicka tillbaka på en fantastisk karriär, säger Hansdotter som har två tredjeplatser som bäst den här säsongen.
Vad hon ska göra när allt är över vet hon inte.
– Jag har haft OS och VM som de stora målen och verkligen haft all fokus på det, jag har inte velat fundera på vad som kommer sedan. Man vill ha fokus på rätt saker. Men jag ser fram emot nya utmaningar och vad ett nytt kapitel i livet kan ge mig. Det ska bli spännande.
Fakta

Frida Hansdotter

Född: den 13 december 1985 i Västerås.

Bor: Fagersta.

Familj: Pojkvännen Richard Jansson, syster Linn och pappa Hans Johansson, som tävlade för alpina landslaget på 1970- och 80-talet.

Klubb: Norberg SL.

Främsta meriter:

OS: Guld i slalom i Pyeongchang 2018, femma i slalom i Sotji 2014. Debuterade i Vancouver 2010 med 15:e plats i slalom.

VM: Sex starter i slalom. Silver i Vail 2015, brons i Schladming 2013 och i S:t Moritz 2017. VM-silver i lag 2013 och brons 2017. I storslalom som bäst femma i Schladming 2013. Debuterade i Åre 2007 när hon kom på 30:e plats i super-G.

Pallplatser i världscupen: Fyra segrar, 18 andraplatser, 13 tredjeplatser.

Övrigt: Tog sin första världscupseger i slalom i Kranjska Gora 2014. Vann hela slalomvärldscupen 2015–2016.

Gå till toppen