Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Inte bara islamister. Också högerextremister är ett hot.

Högerextrema grupper som Nordiska motståndsrörelsen har blivit aktivare de senaste åren.Bild: Pontus Lundahl/TT
I Sverige finns en tendens att diskutera ett ämne i taget, men att göra det desto intensivare. Den senaste tiden är det faran med återvändande IS-terrorister som tycks uppta strängt taget allas intresse.
Inte för att frågan är oviktig, tvärtom, men denna fixering riskerar samtidigt att skymma ett annat och växande hot mot den svenska demokratin och det öppna samhället: extremhögern.
Det framgick när Säpo på torsdagen presenterade sin årsbok för 2018.
"Vi har en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning som ökar i samhället, där vi ser att vit makt-miljön och lösare främlingsfientliga grupper närmar sig varandra", varnade Säpochefen Klas Friberg.
Detta, bedömer Säpo, kan bli en drivkraft för individer i denna miljö att begå ideologiskt motiverade brott.
En nyttig påminnelse.
Nationalismen växer runt om i Europa. Den hotar att spräcka EU. USA har en president som segrade på ett reaktionärt, nationalistiskt budskap om America first – alltid och överallt. Istället för att bejaka öppenhet handlar allt mer om att skydda gränser, stänga andra ute.
Att extremism och invandrarfientlighet frodas när tidsandan är som den är bör inte förvåna.
Liksom tidigare ser Säpo tre grupperingar som utgör ett hot mot den rådande samhällsordningen: islamister, vänsterextremister och högerextremister, som alla använder våld, hot och trakasserier i syfte att undergräva Sveriges demokratiska styrelseskick.
Liksom tidigare utgör den våldsbejakande islamistiska miljön det största hotet ur ett attentatsperspektiv. Sverige har fler våldsbejakande islamister än någonsin.
Det bör dock framhållas att hotnivån ligger kvar på i stort sett samma nivå som för ett år sedan och bedöms heller inte öka under 2019, enligt Säpo. Säkerhetspolisen säger sig också ha bra koll på de svenska IS-anhängarna.
Sammantaget är det en tämligen bekymmersam men också i stort sett förväntad lägesbild som målas upp i Säporapporten.
Situationen i vår omvärld har förändrats och hoten mot Sverige är mer omfattande än på flera år, konstaterade Friberg.
Ryssland beskrivs som "det land med en antagonistisk avsikt som har störst konsekvens för Sveriges säkerhet". Det kan röra sig om allt från påverkansoperationer till strategiska uppköp, spioneri och elektroniska angrepp. Säpos analytiker Kennet Alexandersson beskriver det som att Ryssland etablerar både "fysiska och ideologiska fästen".
Och dessa ideologiska fästen finns bland annat i den växande främlingsfientliga, radikalnationalistiska miljö Säpo varnar för.
Att Ryssland på olika sätt, direkt såväl som indirekt, stöder dessa strömningar är känt sedan länge. Via ryska statliga propagandakanaler som RT pumpas på i stort sett daglig basis ut en falsk bild av hur inte minst Sverige förfaller till följd av invandring och mångkultur och närmar sig närmast inbördeskrigsliknande tillstånd.
Modern teknik gör det lättare än någonsin att påverka, att bedriva desinformationskampanjer och sprida propaganda. Det sker med fördel på nätet, via sociala medier och andra plattformar, som har en enorm räckvidd.
Hotet från högern behöver tas på största allvar – även om det inte är störst. Nationalistiska strömningar mobiliserar inför valet till Europaparlamentet i maj. Detta ger också de våldsbejakande elementen längst ut på högerkanten ökat självförtroende.
Att det skulle kunna dyka upp en svensk motsvarighet till Anders Behring Breivik, den norske terroristen och massmördaren, ska inte uteslutas.
Efter de senaste årens islamistiska terrordåd i Sverige och ute i Europa är det lätt – och mänskligt – att stirra sig blind på just detta hot och glömma bort den större, mer sammansatta bilden. Det är utmärkt att Säpo inte tycks falla i den fällan.
Gå till toppen