Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

”Kommunen är toppstyrd och den är sluten”

Kristina Thored, ordförande för Fokus Bjärred, riktar kritik mot Lomma kommuns styrande politiker.
– Kommunen är toppstyrd och den är sluten. Jag tror att det skulle gagna alla med mer transparens, säger hon.

Kristina Thored (Fokus Bjärred), tycker att Lomma kommun är toppstyrd. Det håller inte Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande, med om.Bild: Johanna M Karlsson
Sedan de valdes in i kommunfullmäktige i höstas har Fokus Bjärred lämnat in flera interpellationer och motioner på samma tema – de vill ha mer information om pågående ärenden.
Under torsdagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige behandlades en motion från partiet där Kristina Thored föreslagit en stående informationspunkt under fullmäktiges möten. Efter en het debatt avslogs motionen, eftersom den inte var förenlig med kommunallagen.
– Vore det inte på sin plats att göra lite research innan man lämnar in en motion, genom att till exempel läsa kommunallagen, sa Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande, vasst till Thored under debatten.
– Jag har gjort research och i många kommuner har man en sådan punkt, och man har löst det genom att ajournera mötet när den här frågan kommer, och när den är avklarad återupptar man mötet, kontrade Kristina Thored.
Läs också Tunnel under Lommabanan försenas med 4 år
Hon medgav i talarstolen att information på kommunfullmäktige kanske inte är den enda eller bästa lösningen, men att man på något vis ändå måste göra informationen mer lättillgänglig.
– Jag förstår att andra partier inte kan berätta om sina strategier. Det vi efterfrågar är information om övergripande händelser, den typen av information ger ju inte oss någon partipolitisk fördel, säger Kristina Thored.
Kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglen (M) medger å sin sida att man måste bli bättre på att informera medborgarna om vad som är på gång. Men han håller inte med om att kommunen är toppstyrd.
– Absolut inte. Däremot ska vi bli bättre som organisation på att informera i olika processer.
Varför?
– Tilliten och tilltron till demokratiska institutioner som kommuner är på väg ner. Det beror dels på att invånarna inte är nöjda med kvaliteten, men också på att vi inte är tillräckligt bra på att informera.
– Hela valresultatet går att tolka i termer av att vi inte informerat tillräcklig om och förklara varför vissa projekt försenades till exempel.
Menar du Bjärred centrum?
– Ja, men också vad som hände med fördyringen av den planskilda korsningen på Vinstorpsvägen.
Kommunstyrelsen har nyligen beslutat om en ny kommunikationspolicy, och ett övergripande mål om mer och bättre kommunikation skrivs också in i den vision för kommunen fram till 2040 som klubbades igenom på torsdagens fullmäktigemöte.
– Men mycket av den informationen som Kristina Thored efterfrågar ligger ju antingen hos tjänstemännen eller arbetsutskotten för beredning. Jag kan inte gå ut och informera om saker i ett känsligt läge eller där vi inte tagit ställning. Jag tycker att det är konstigt att hon tolkar det som att vi är en sluten organisation, säger Robert Wenglén.
Gå till toppen