Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmös teaterliv går samman på Teaterns dag

Clownkonster, dans, skräckvästern, mördare och mycket mer bjuder Malmös teatrar på i helgen. På lördag tar den 19:e upplagan av Teaterns dag plats runt om i stan.
Här är sex saker du inte bör missa på Teaterns dag.

Teater 23 och EnKnap & Nature Theater of Oklahoma medverkar på Teaterns dag.Bild: Amelie Herbertsson Andrej Lamut
Sedan 2000 har Malmös scenkonstliv bjudit in till en dag av upplevelser och lärande i scenkonstens anda under Teaterns dag. För att delta kostar det 60 kronor men nytt för i år är att man kan köpa en så kallad ”familjeknapp”. Med den får två personer över 18 år och tre personer under, sammanlagt fem personer, tillgång till dagens alla aktiviteter för 200 kronor.
– Vi jobbar ju hela tiden med att göra scenkonsten mer tillgänglig på olika sätt. 60 kronor för en biljett är jättebilligt om man jämför med vanliga teaterpriser. Men för en familj med flera barn kan det bli flera hundra om alla vill gå. Då tänkte vi att vi gör en familjeknapp, som även vänner och bekanta kan utnyttja, säger AnnaMia Brolund, projektkoordinator för Teaterns dag.
Teaterns dag arrangeras av föreningen med samma namn och det är medlemmarna som driver och deltar i evenemanget. Däremot medverkar inte alla varje år. I år deltar 26 institutioner, bland dem finns Malmö Opera, Malmö Stadsteater, Moomsteatern, Teater 23 och Barnens scen, för att nämna några.
På Teaterns dag visar stadens teaterinstitutioner gemensamt upp vad de har att erbjuda.Bild: Bonny Håkansson
AnnaMia Brolund berättar att ett stort fokus ligger på att nå ut till de som inte har för vana att gå på teater.
– Vi vill ju att alla ska känna sig välkomna. Det är oftast de vana teaterbesökarna som hittar kulturen. Vi vill nå ut till både den vana och den ovana teaterbesökaren.
Tidigare år har Teaterns dag mynnat ut i efterfesten Teaterns natt. Men i år blir det ingen avslutningsfest.
– Det är första gången på sju år som det inte blir av. Tidigare har vi lyckats få till det men i år har det funnits andra saker som fått prioriteras och då har min tid inte räckt till, säger AnnaMia Brolund.
Vad har ni prioriterat i stället?
– Jag kan inte riktigt gå ut med det ännu men det handlar om framtiden.

Sex saker du inte bör missa på Teaterns dag

1. Testa på cirkuskonster. Hos Karavan scenkonstkollektiv kan barn liksom vuxna testa på och lära sig olika cirkustrick på Bokgatan 18, klockan 15–17. Från 5 år och uppåt.
2. Prova på teater och smygvisning. På Malmö Stadsteater kommer barn, från 7 år, och vuxna i barns sällskap, få testa på lite olika dramaövningar i teaterns repetitionslokaler på Stadt Hamburgsgatan 1. 20 personer får plats i varje grupp och det kommer finnas fyra stycken pröva-på tillfällen: 10.00–10.45, 11.00–11.45, 12.30–13.15 och 13.30–14.15.
Utöver det kommer Malmö Stadsteater även att hålla i en smygvisning av ”Panik, panik kom inte hit” från 11.00–11.30 med plats för 50 personer i Studion på Kalendegatan 12.
3. Se Alfredsons mördare på scen. Den 9 mars hade Moomsteatern premiär för sin version av Hasse Alfredsons film ”Den enfaldige mördaren”. Klockan 16.00–17.45 kan man se den på Moomsteaterns scen på Olof Palmes plats 1. Rekommenderad ålder är 15 år och det finns plats för 150 personer vid visningstillfället.
4. Dansant spagettivästern. Inkonst lånar ut sin scen till den slovenska dansgruppen EnKnap och amerikanska Nature Theater of Oklahoma som ger ”The Pursuit of Happiness”. Biljetterna hämtas i dörren 18 och föreställningen pågår mellan 19 och 21. Den spelas på engelska och det finns 20 platser till föreställningen på Bergsgatan 29.
5. Föreställning med buss, på cykel och till fots. Teater Interakt bjuder in till en dokumentärresa genom Malmö. I tre delar berättar de om Malmö som en ankomststad för nyanlända, från 1945 till idag. Till den här upplevelsen finns det 10 platser och det pågår från 14–17.
6. Öppen dansrepetition. I Dansstationens lokaler på Södergatan 15 står dörren på glänt för den som vill se när Andersson Dance och Scottish Ensemble repeterar inför föreställningen ”Prelude – Skydiving From a Dream” som har Sverigepremiär den 19 mars i Malmö. Repetitionerna pågår från 12.00 till 12.40, samt från 14.00 till 14.40. Plats finns för 40 personer vid repetitionstillfällena.
Under Teaterns dag är det först till kvarn som gäller på samtliga evenemang.
Håll koll på Malmös scenkonstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen