Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Nytt radiodrama skildrar morden på fyra kulturprofiler

I den nya radioserien ”Om 25 minuter är jag död” får lyssnaren följa fyra kulturikoner mellan avgörande händelser och deras sista stund i livet. Bakom konceptet står dokumentärskaparen och teaterprofilen Manal Masri.

Dokumentärskaparen Manal Masri står bakom idén till den nya dramaserien.Bild: Lina Arvidsson
Vad Pier Paolo Pasolini, Peter Tosh, Selena Quintanilla Pérez och Marvin Gaye, har gemensamt är att de var framgångsrika och hyllade inom sina respektive områden. Gemensamt är också att de under dramatiska omständigheter blev mördade.
I den nya serien ”Om 25 minuter är jag död”, som släpps nu på fredag i P1 Drama, får lyssnaren höra deras berättelser från dem själva. De får höra utdrag från deras karriär i form av tillbakablickar sammanvävt med de slutgiltiga stunderna i deras liv.
Seriens idékläckare är Manal Masri som under en tid funderat över sätt att kombinera det dokumentära och det dramatiserade berättandet till ett narrativ.
– Jag är själv förtjust i verklighetsbaserade berättelser och jag ville göra någonting som skulle vara spännande för en lyssnare som inte vanligtvis lyssnar på radiodramer.
Ardalan Esmaili spelar rollen som regissören och författaren Pier Paolo Pasolini.Bild: Gabriel Flores Jair
I inledningen till seriens första avsnitt berättar en svensktalande Pier Paolo Pasolini, som spelas av Ardalan Esmaili, att: ”i natt är sista gången jag besöker den här stranden” med en påtaglig visshet om vad som komma skall.
– Jag ville försöka förhöja berättandet genom att använda personen som dött som berättarröst. Då kan personen ta med lyssnaren och berätta vad de gick igenom, deras tankar och känslor. Jag tyckte det var ett intressant sätt att utforska huvudpersonerna, samtidigt som vi placerar dem i faktiska situationer, säger Manal Masri.
Hon berättar att hon har en lista full av namn på personer som hon skulle vilja göra ett avsnitt om. Utöver personerna från första säsongen finns Andrés Escobar, Ulla Billquist, Malcolm X och John Lennon med på listan.
– Jag har letat efter historier och personer där man vet vem gärningsmannen är så att man kan bygga en dramatik kring det. Det känns lite unikt att det är ett spänningsdrama samtidigt som det är dokumentärt och det har jag inte riktigt hört på radio tidigare.
Vad kan lyssnaren förvänta sig?
– En spännande upplevelse. Jag tror att lyssnaren kommer bli nyfiken och vilja veta mer. Det är där jag skulle vilja lämna lyssnaren, säger Manal Masri.
Alla fyra avsnitten släpps på fredag den 15 mars i P1 Drama.
Gå till toppen