Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Sexbågig kamtandshaj fångad i danskt vatten

Fiskaren Tobias Konnerup fick en överraskande fångst i december. För första gången någonsin blev en sexbågig kamtandshaj fångad i danskt vatten.

När Tobias Konnerup och de andra fiskarna på båten drog upp hajen var den död. De dokumenterade med några bilder och kastade sedan tillbaka den i vattnet.Bild: Tobias Konnerup
Ryktet har gått om att arten rör sig i danska vatten, men först med Tobias Konnerups fångst kunde det dokumenteras.
Det var efter kontakt med en expert på Naturhistoriska riksmuseet som han förstod hur speciell fångsten verkligen var.
– Det är en av världens största köttätande hajar, och det är kul att få dokumenterat att arten är i Danmark, säger Henrik Carl på Naturhistoriska riksmuseet i Köpenhamn till DR.
Hajen, som fångades utanför Thyborön, vägde mellan 150 och 200 kilo och var två meter lång. Även om Tobias Konnerup fått upp hajar tidigare har han aldrig fått upp en sådan stor. Men för att vara en sexbågig kamtandshaj var den liten, de kan nämligen väga ett ton och bli mellan fem och sex meter långa.
Henrik Carl försäkrar att man inte behöver vara rädd för att bada i danskt vatten. Arten är inte farlig för människor och risken att möta den är minimal eftersom den lever på djupt vatten. Däremot avråder han från att försöka söka upp den.
– Sexbågiga kamtandshajar har några väldiga, sågtandade tänder som kan bita en säl i mitten, så jag skulle vara mycket orolig över att simma med en sådan, säger Henrik Carl till TV Midtvest.
Gå till toppen