Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Greta-effekt i hela världen på fredag

För andra gången samlas svenskar över hela landet på fredag i en klimatstrejk. Internationellt planeras manifestationer i nästan hundra länder inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg.

Klimatmanifestationer i världen planerade den 15 mars, inspirerade av Greta Thunberg.
– Vi hoppas att ingenting tidigare i historien kommer att mäta upp mot storleken av den här klimatrörelsen, säger Isabelle Axelsson, klimatstrejkare i Stockholm.
I Sverige förbereds manifestationer i minst 114 städer. Klimatstrejken är den andra större sedan samlingen den 30 november i fjol, inför FN:s klimatkonferens. Och engagemanget har vuxit – framför allt internationellt – enligt aktivisterna.
– Det är mycket mer globalt den här gången. Det är väldigt många fler länder än Sverige som ska delta och demonstrera, och visa sitt missnöje, säger Isabelle Axelsson.
Hittills är klimatmanifestationer registrerade i nästan 1 700 städer i sammanlagt över hundra länder.
Demonstrationerna är inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg och hennes uppmärksammade skolstrejk för klimatet. Den svenska 16-åringen har sedan i somras sittstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag. Och strejken har fått spridning långt utanför landets gränser. Tusentals barn och ungdomar har strejkat i bland annat Australien, Tyskland och Storbritannien.
Fredagens manifestation syftar till att få politikerna att skynda på arbetet med att nå de internationellt överenskomna klimatmålen.
– Det är jättemånga arter som dör ut, både växter och djur, och det är människor som dör varje dag på grund av klimatförändringarna och klimatkrisen. Det är inte acceptabelt, säger Isabelle Axelsson.
Många av dem som väntas delta är skolelever, men skolorna godkänner generellt inte ledighet.
– De flesta har inte fått beviljat ledigt från rektor och skolledning, säger Isabelle Axelsson, som själv är skolelev i Stockholm.
Vid Västangårds högstadium i Umeå har de inte beslutat hur de ska göra.…
– Det är tudelat. Skolplikten är tydlig med att vi ska hålla oss i skolan. Samtidigt vill vi att elever ska vara aktiva och ta ställning utifrån de demokratiska spelreglerna. Det här är en fråga som engagerar eleverna, säger Anders Öhlund, rektor på Västangårds skola i Umeå.
TT: Kan det hända att det ses som ledighet?
– Det har vi inte landat i ännu. Generellt så är det så att om det inte gäller en skolaktivitet så räknas det som frånvaro, säger Anders Öhlund.
Rektorerna och skolchefernas inställning är inte det viktiga, anser Isabell Axelsson.
– Det är självklart lite sorgligt men det här är ju ändå en strejk, och skulle det vara en strejk om vi fick ledighet till att göra det? Det är klart att vi vill ha stöd från skolorna och andra vuxna, men självklart kan vi inte begära det, det här är ju ändå som en revolt mot dagens system, säger hon.
TT: Är ni inte oroliga att missa viktig undervisning?
– Jo, det är ganska många som känner sig oroliga över skolan. Men vi försöker peppa varandra och stötta varandra. De flesta av oss som strejkar är också beredda att ta konsekvenserna för den här rörelsen.
Fakta

Greta Thunberg

Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.

Greta Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv blivit inbjuden att tala vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och vid ett seminarium om framtidens Europa i Bryssel.

Greta Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Farfar Olof Thunberg är dessutom välkänd för många som berättarröst i filmer och sagor om björnen Bamse.

Gå till toppen