Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Återinför fastighetsskatten för jämlikhetens skull

Låt skatten bli lägre för dem som är skrivna på fastigheten än för dem som inte är fast boende, föreslår Bertil Elmvik bland annat.Bild: Henrik Holmberg / TT
När fastighetsskatten avskaffades av alliansen, ett vallöfte som sannolikt påverkade valutgången, tror jag att de flesta berörda såg detta som en positiv förändring. Vi minns argumenten om de stackars skärgårdsborna vars fastighetsskatt på grund av mycket höga taxeringsvärden blev så hög att de inte hade råd att bo kvar. En maximerad fastighetsavgift föreföll vara en god idé men idag, drygt tio år senare, inser de flesta utom möjligtvis de som bor i de dyraste villorna i storstadsområdena hur orättvis fastighetsavgiften blivit.
Inför alla val talar de flesta politiker om rättvisa, jämlikhet och att hela landet skall leva, men verkligheten ser efteråt annorlunda ut. Även Aktuellt i tv har vaknat och visat hur orättvist det blivit och hur boende i glesbygd och små kommuner drabbas.
Återinför fastighetsskatten! En ny fastighetsskatt där skatten inte bara beräknas efter fastighetens taxeringsvärde utan också justeras efter fastighetens läge i förhållande till service såsom allmänna kommunikationer, närhet till butiker, postservice, sjukvård med mera. I ett sådant system skulle den som bor i glesbygd utan all service kanske få en skatt på noll kronor.
Låt skatten bli lägre för dem som är skrivna på fastigheten än för dem som inte är fast boende. Om man förutsätter att stat och kommun ska dra in samma summor som nuvarande fastighetsavgift så blir det ganska små skillnader för dem som bor i städer och större samhällen men en betydande skillnad framför allt för dem som bor i glesbygd. Detta blir i viss mån en skatteutjämning på individnivå.
Och om fastighetsskatten inte ger tillräckligt: behåll värnskatten!

Bertil Elmvik

Degeberga
Gå till toppen