Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

En av atombombens skapare ställer ut på Malmö konsthall

I augusti 1945 föll atombomberna över Hiroshima och Nagasaki. En av teknikerna bakom massförstörelsevapnet, Jens Thornton, medverkar i Malmö konsthalls nya utställning ”Speed 2” – som har vernissage nu på fredag.

”Speed 2” heter utställningen som visas på Malmö konsthall mellan den 16 mars och 25 maj.Bild: Lars Brundin
Under kalla kriget balanserade mänskligheten på randen till total förintelse. Terrorbalansen mellan supermakterna blev räddningen. Men eran spred rädsla, förvirring och paranoia.
I Malmö konsthalls nya vårutställning riktar en rad konstnärer in sig på just det temat. Och behovet av att skapa ritualer, ibland maniska, för att kunna hantera en kaotisk omvärld som hela tiden utvecklas i rasande takt.
Mats Stjernstedt, chef på Malmö konsthall, och videokonstnären James Richards visar upp Malmö konsthalls nya utställning.Bild: Lars Brundin
Besökare får vara beredda på att kliva in i mörkret – bokstavligt.
– Det är en annorlunda kontrast besökarna får möta. Det är en mörk konsthall, för det är en annan typ av stämning än normalt som vi önskar producera, säger Mats Stjernstedt, chef på Malmö konsthall.
Malmöfödda Fatima Hellberg, konstnärlig chef på Künstlerhaus Stuttgart, står bakom initiativet till utställningen.
– Det finns en obehaglig känsla av oro i många verk som visas upp, säger hon.
Konstnären Horst Ademeit (1937-2010) var övertygad om att han var utsatt för strålning. Det försökte han dokumentera minutiöst med hjälp av polaroidfoton. De visas nu på Malmö konsthall.Bild: Lars Brundin
”Speed 2” bygger på ett samarbete mellan konstnärerna Leslie Thornton och James Richards. Duon har bland annat inspirerats av ett besök på Cern utanför Genève, världens största partikelfysiklaboratorium.
Leslie Thornton har även biografisk anknytning direkt till atombomberna som föll över Japan 1945. Hennes farfar, Jens Thornton, var en av teknikerna bakom bomberna. Han avled 1988 men bidrar med två konstverk i utställningen.
– Han var amatörmålare och målandet var en plats där han fick vara ifred, säger Fatima Hellberg.
Fakta

”Speed 2”

Utställningen visas mellan den 16 mars och 25 maj på Malmö konsthall.

Medverkar gör: James Richards, Leslie Thornton, Horst Ademeit, Tolia Astakhishvili, Adelhyd van Bender, Bruce Conner, Emily Feather, Terence McCormack, Vi Khi Nao, Thomas Zummer och Jens Thornton

Curatorer: Fatima Hellberg och James Richards, utställningsdesigner är Matt Fitts.

Gå till toppen