Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Diktatorn Francos grav flyttas i juni

Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas. Nu ligger han begravd i ett mausoleum uthugget i bergssidan i De stupades dal. Arkivbild.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
Den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas, beslutar Spaniens regering.
Efter åtskilliga förseningar kommer hans kvarlevor att hämtas från mausoleet i De stupades dal (Valle de los Caídos) strax utanför Madrid den 10 juni. Därefter kommer de att begravas på en kyrkogård i Mingorrubio, några mil därifrån.
Beslutet är ett av socialistregeringens sista innan landet går till val i april. Den vill i stället upprätta en minnesplats för fascismens offer i De stupades dal, som ursprungligen är ett monument tillägnat soldater som dog i det spanska inbördeskriget.
Francos familj motsätter sig dock flytten och försöker få Spaniens högsta domstol att pröva saken, vilket skulle stoppa flyttplanerna, åtminstone i väntan på ett beslut.
– Diktatorns familj och de omkring dem har gjort allt i sin makt för att fördröja flytten, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo.
Franco-eran är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, trots att den forne diktatorn har varit död i över 40 år. Åsikterna har varit delade gällande flytten av Francos kvarlevor, både bland befolkningen och partierna.
Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Spaniens högsta domstol redan fattat ett beslut i ärendet.
Gå till toppen