Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Diktatorn Francos grav flyttas i juni

Nu är det klart att den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas. Nu ligger han begravd i ett mausoleum uthugget i bergssidan i De stupades dal. Arkivbild.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
Den forne spanske diktatorn Francisco Francos grav kommer att flyttas, beslutar Spaniens regering.
Efter åtskilliga förseningar kommer hans kvarlevor att hämtas från mausoleet i De stupades dal (Valle de los Caídos) strax utanför Madrid den 10 juni. Därefter kommer de att begravas på en kyrkogård i Mingorrubio, några mil därifrån.
Beslutet är ett av socialistregeringens sista innan landet går till val i april. Den vill i stället upprätta en minnesplats för fascismens offer i De stupades dal, som ursprungligen är ett monument tillägnat soldater som dog i det spanska inbördeskriget.
Francos familj motsätter sig dock flytten och försöker få Spaniens högsta domstol att pröva saken, vilket skulle stoppa flyttplanerna, åtminstone i väntan på ett beslut.
– Diktatorns familj och de omkring dem har gjort allt i sin makt för att fördröja flytten, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo.
Franco-eran är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, trots att den forne diktatorn har varit död i över 40 år. Åsikterna har varit delade gällande flytten av Francos kvarlevor, både bland befolkningen och partierna.
Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Spaniens högsta domstol redan fattat ett beslut i ärendet.
Gå till toppen