Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundabor i alla åldrar kraftsamlade för klimatet

Under fredagsförmiddagen fylldes Stortorget av klimatkämpar i olika åldrar. Vi frågade några låg- och mellanstadieelever vad de gör för att förbättra klimatet.

Vid 10-tiden samlades klimatstrejkarna på Stortorget i Lund före marsch genom stan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Föräldrar med barnvagn, lärare med mellanstadieelever och veteraner från miljörörelsen var på plats. Men framförallt hundratals ungdomar i gymnasieåldern och studenter.
– Jag är glad att se så många unga och gamla här, det ger mig hopp, sa Balthazar Gras från Spyken till folksamlingen utanför Stadshallen.
Elever från Palettskolan på strejken: Längst fram står Tom Axelsson och håller skylten, med Oliver Nagel bredvid. Bakom dem står från vänster: Elna Cruce, Milja Ringqvist, Elena Lopez Skute, Alma Planck, Vilma Magnusson och Hanna Nilsson. Bakom Elna och Milja står Tuva Lovén.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ett gäng mellanstadielever som var på plats utan lärare var några femmor från Palettskolan.
– Våra lärare kunde inte följa med, de måste ta hand om de andra eleverna, berättar de.
– Vi strejkar för ett bra klimat och en bättre framtid, säger Elna Cruce.
– Så att våra barn får växa upp, säger Hanna Nilsson.
Vad avstår ni i era liv för klimatets skull?
– Jag har inte flugit på ett bra tag, säger Vilma Magnusson.
– Jag har bara flugit två gånger, säger Tuva Lovén.
– Vi är vegetarianer, säger Elena Lopez Skute och pekar på sig själv och några av kompisarna.
– Vi brukar säga nej till plastsugrör och har elcykel istället för bil, säger Elna Cruce, innan folksamlingen tågar upp Kyrkogatan upp för ett varv till Lund C och tillbaka till Stortorget.
Omkring 1 000 personer marscherade för klimatet i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vid 12-tiden står Arthur Brenner och Viggo Holgersson i 3b på Tunaskolan på torget med Viggos mamma Caroline Bjurman Holgersson och håller upp skylten ”Vi står upp för klimatet”.
De har fått ledigt för att vara med på strejken.
– Vi vill stötta ungdomarnas initiativ, säger Caroline Bjurman Holgersson.
Vad gör ni för att förbättra klimatet när inte är här?
– Jag slänger mindre mat och tar upp plastpåsar utomhus, säger Arthur Brenner.
– Vi brukar gå till Tunaparken med skolan och plocka skräp, säger Viggo Holgersson.
Nioåriga Arthur Brenner och Viggo Holgersson käkade pizza på Saluhallen med Viggos mamma, och anslöt sig sedan till skolstrejken för klimatet.Bild: Ingemar D Kristiansen
En bit bort står miljöengagerade läraren Sara Nelson med skylten #teachersforfuture, och pensionerade LTH-rektorn Göran Eriksson.
– Det kan vara tufft som lärare att lyfta frågan om man ska komma hit idag. Jag startade en Facebook-grupp för likasinnade, berättar Sara Nelson som har träffat flera lärarkolleger under förmiddagen.
– Jag har varit här och demonstrerat varje fredag förmiddag sedan demonstrationerna startade, berättar Göran Eriksson.
Läraren Sara Nelson och pensionerade LTH-rektorn Göran Eriksson deltog i strejken.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vid 13-tiden hänger många ungdomar kvar på torget trots marskylan. De står i grupper och pratar, äter huttrande lunch på solbänkarna eller direkt på stenarna, och låter sin musik sippra in i Rådhuset. De verkar hoppfulla.
Enligt polisens beräkningar deltog omkring 1 000 personer i dagens klimatmanifestation i Lund.
Baltahzar Gras inför marschen genom stan. Bakom honom sjunger lärare och elever för klimatet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Astrofysikern Ann Fox från Tyskland har tidigare demonstrerat för klimatet i Berlin, och deltog i dagens marsch i Lund med ett budskap från sin vetenskapliga horisont.Bild: Ingemar D Kristiansen
”Vad ska vi göra? Rädda klimatet!” skanderade demonstranterna innan de tog en sväng på stan.Bild: Ingemar D Kristiansen
”Det här är en del av en internationell klimatrörelse som leds av unga” sa Elvin Landaeus Csizmadia från Spyken när Sydsvenskan intervjuade honom och hans klasskompisar inför strejken.Bild: Ingemar D Kristiansen
Stortorget fylldes av demonstranter och klimatbudskap.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen