Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmökonstnärer satte upp 450 fejklöpsedlar i klimataktion

Fredagens klimatprotester startade i Malmö redan på morgonen när 450 fejklöpsedlar sattes upp runtom i stan. Bakom står Nätverket för konst och klimat som tänker arrangera flera aktioner framöver. Under Malmöfestivalen startar de en fiktiv resebyrå om framtidens resande.

Löpsedlarna som sattes upp under natten till fredag finns i sex olika versioner.
”Nu satsar Sverige på fossilgas – miljarder av dina skattepengar upp i rök” löd Metros löpsedel i morse. Eller nej, det var visst tidningen Meteo. Tidningen Afterbladets löpsedel sade ”Semesterresorna dödar – vi har hela listan”.
Många Malmöbor möttes på fredagsmorgonen av en del udda löpsedlar i stadsmiljön. Bakom löpsedelsaktionen står Nätverket för konst och klimat som under natten satt upp 450 fejkade löpsedlar från tidningarna Dagesn Nyheter, Meteo och Afterbladet.
Nätverket startades i höstas då flera konstnärer kände att de ville göra något med sin klimatångest.
– Som enskild konstnär kan man kanske inte göra så mycket, men som kollektiv kanske vi kan göra något. Så nu har vi dragit igång olika projekt, säger Malmökonstnärerna Lena Ignestam, Barbro Westling och Anna Bokström som är tre av ungefär ett fyrtiotal konstnärer i nätverket.
Bild: Jonas Gillberg
– Vi har valt formuleringar med ganska brutal humor. Vi har använt oss av löpsedlarnas estetik för att folk ska sätta skrattet i halsen, säger trion.
Bild: Jonas Gillberg
Nattens aktion är bara den första i en rad. Till Malmöfestivalen planerar nätverket att skapa en fiktiv resebyrå.
– Det ska handla om framtidens resande och hur vi rika västerlänningars sätt att resa påverkar världen och vad det finns för alternativ. Sen till Gallerinatten ska vi skapa Framtidens affär som ska visa vad som händer om det blir torka. Vad äter våra barn om tjugo år och hur måste vi ändra vårt sätt att konsumera?, säger Lena Ignestam, Barbro Westling och Anna Bokström.
Gå till toppen