Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Mammutceller väckta till liv

Celler från en mammut som varit död i 28 000 år har visat livstecken, sedan forskare planterat cellkärnor i musäggceller.

Den ullhåriga mammuten var ett mycket stort djur med en vikt på fyra till sex ton. Det lär dröja tills vi får se den ströva i verkligheten, om den någonsin gör det. Arkivbild.Bild: LLC
Forskarna i Japan tog flera cellkärnor från en välbevarad mammutkropp som hittades nedfrusen i Sibirien 2011, varav fem visade den biologiska reaktion som händer precis innan celldelningen börjar, uppger Kei Miyamoto vid Kindai-universitetet.
Ingen av cellerna började dock dela sig, vilket skulle behövas för att en mammut skulle kunna återfödas.
– Det tyder på, att trots alla år som gått, så kan cellaktivitet fortfarande ske och delar av den kan återskapas, säger han, och tillägger att fram till nu har forskare fokuserat på att analysera urtida dna, och inte se om den fortfarande fungerar.
Och det är långt kvar till "Jurassic Park"-liknande återskapande av utdöda varelser.
– Vi har också upptäckt att skadorna på cellerna var väldigt allvarliga. Vi har fortfarande inte sett celldelning. Jag måste säga att vi är långt i från att återskapa mammuten, säger Miyamoto.
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
Fakta

Mammutar

Mammuten var omkring 20 arter av ett elefantdjur som levde på norra halvklotet, under en period från fyra miljoner år sedan till fyra tusen år sedan.

De största var 4,7 meter i mankhöjd, och uppemot fem meter långa betar.

Människan kan ha varit en bidragande orsak till att en del mammutarter dog ut.

Källa: NE

Gå till toppen