Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ökad säkerhet vid moskéer i Malmö

Mahmoodmoskén brukar ha tre vakter, vid dagens fredagsbön var de sju efter terrorattacken mot moskéer i Nya Zeeland. Islamic Center ökade också säkerheten.

Rizwan Afzal, imam i Mahmoodmoskén, berättar att säkerheten har ökat efter terrorattacken i Nya Zeeland.Bild: Lars Brundin
– Vi har bett flera församlingsmedlemmar att vakta under bönen, säger Rizwan Afzal, imam som tillhör Ahmadiyya Muslimska Samfundet. Den ligger i östra Malmö och invigdes 13 maj 2016.
Rizwan Afzal vill inte berätta vilka andra säkerhetsanordningar som moskén har normalt.
– Det är inte bra att gå ut med det offentligt, säger han.
Den svarta grinden öppnas när församlingsmedlemmar kör in på parkeringsplatsen och stängs omedelbart igen. Riktigt så noga brukar det inte vara.
– Men efter att vi blev beskjutna på nyårsafton har vi ökat säkerheten, säger Rizwan Afzal.
Läs också Skottlossning mot Mahmoodmoskén: ”Vi undrar vad som kommer härnäst”
Han har fått samtal under fredagen från församlingsmedlemmar som vaknat till nyheten om attacken i Christchurch. Han kommer att prata om den under fredagsbönen.
– Terrorister har ingen religion oavsett om de säger att de är kristna eller muslimer. Vi måste ha mer integration och mindre okunskap, säger Rizwan Afzal.
Imamen Rizwan Afzal pratade om terrorattacken vid fredagsbönen i Mahmoodmoskén.Bild: Lars Brundin
Han säger att hämnd inte är en del av islam.
– Vi ska överlämna våra ärenden till Gud. Islam säger att om man dödar en oskyldig person så dödar man mänskligheten. På samma sätt skyddar man en person så skyddar man också mänskligheten.
Rizwan Afzal säger att Mahmoodmoskén försöker bidra till ökad integration och förståelse mellan religioner genom att bjuda in till seminarier och samtal mellan olika religiösa företrädare. Senast handlade det om Jesus roll
– På söndag ska vi ha ett mattält på Gustav Adolfs torg för att prata med folk. Vi hade ett i december och ska ha ett juni, säger Rizwan Afzal innan han går in till fredagsbönen.
Islamic Center har också ökat säkerheten och haft kontakt med olika myndigheter efter attacken i Nya Zeeland.
– Naturligtvis kommer vi att vara mer försiktiga och ha koll på alla besökare som kommer i moskén. Det är jättesorgligt för oss när oskyldiga människor dödas överallt i världen. Våra böner och tankar går till de drabbade och deras anhöriga, säger imamen Roland Vishkurti.
Han säger också att terrorismen och terroristerna inte har någon religion eller nation.
– Hatet, rasismen, islamofobin, antisemitismen är alltid riktad mot mänskligheten.
Gå till toppen