Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Sätt inte cyklisterna i Malmö på piedestal

Snälla cyklister, trafikreglerna gäller för er också! Rött trafikljus betyder stopp, skriver Bengt Eriksson.Bild: Janerik Henriksson / TT
I Sydsvenskan den 6 mars ondgör sig en cyklist över att arbetsfordon blockerat cykelbanan han färdats på. Illa såklart men med lite sans får man avväga omaket att stå på en cykelbana eller helt blockera trafiken i en riktning om man parkerar på körbanan. Eftersom cyklar får framföras på gator känns beslutet i mina ögon enkelt.
Läs också Det ska inte stå en massa bilar på våra cykelbanor
Kliv ned från cykeln och agera fotgängare och bilist istället så förändras bilden. Dagens Malmö är ett kaos när det gäller cyklister! Respekten för vad man får och inte får cyklas på är obefintlig. Gångbanor, trottoarer, gräsmattor och övergångsställen - allt är cyklisternas egendomar, tycks de tro och fotgängarna och bilisterna är de som ska väja! Trafikljus verkar inte gälla för cyklister om jag ska tro vad jag ser.
Malmö stad skyltar med Björn Ranelid: ”Bilar stannar cyklar cyklar”. Snacka om att ge en mental kick för cyklisterna! ”Superman, släng dig i väggen, här kommer an Malmöcyklist!” Men snälla cyklister, trafikreglerna gäller för er också! Rött trafikljus betyder stopp. Även om det ”bara” var fem sekunder sedan det slog om. Ser jag att cyklisternas trafikljus är rött så kör jag. Då kan det göra väldigt ont att köra in i en svängande bil. (Nej, jag kör inte på någon medvetet men vaksamheten släpper när jag ser att cyklisterna har rött.) Försök förstå att det handlar om ett samspel i trafiken.
Jag behöver inte bli fräst åt för att jag som fotgängare korsar en cykelbana, du cyklist har både styre och, förhoppningsvis, broms på cykeln. Plus att du tittar - på trafiken, inte i mobilen. Blinkar jag vänster betyder det att jag har för avsikt att svänga vänster. Då är det inte så väl genomtänkt att försöka cykla om mig på vänster sida.
Varför fungerar det inte i Malmö när det fungerar i andra, större, städer? Börja markera som fotgängare att ”här får du inte cykla” även om du riskerar att få ett finger och ett ”gubbjävel” som svar (om de hör, oftast är ju hörlurarna på). Malmö stad borde börja markera tydligare på gångbanor med en överkryssad cykel, ge fotgängarna övergångsställen över cykelbanor och överlag styra upp cykeltrafiken. Gör om korsningar till fyrvägsstopp, till exempel Carl Gustafs väg/Fågelbacksgatan. Anpassa trafikljusen så att cyklisterna får börja cykla innan bilarna får köra, men låt dem också få rött före bilarna för att inte orsaka stopp i korsningar.
Planering och hänsyn, sätt ingen på piedestal utan se till att all trafik flyter!

Bengt Eriksson

Bilist, fotgängare och cyklist - i den ordningen
Gå till toppen