Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Släggan i väggen på AF-borgen

Nu är renovering av AF-borgen igång. Första släggtaget följdes av musik av Bleckhornen som dansade ut genom väggöppningen.

Hanna Dagsgård slog startskottet till en stor renovering av AF-borgen som vara klar om ett år. Ett hundratal gäster var på plats för att fira startskottet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Edilen Hanna Dagsgård högg ner en vägg i garderoben och efter tre slag rasade hela väggen över henne. Som tur är var det en fuskvägg.
– Som hästtjej är jag van att använda slägga till att slå ner stolpar, förklarade Hanna Dagsgård.
Det riktiga byggprojektet ska nu börja i källaren. Först i slutet av april märks renoveringen mer för besökarna då man börjar bygga om på första våningen och studieplatserna stängs över sommaren. I höst börjar man bygga på andra våningen.
– De flesta arrangemangen kör vi som vanligt under byggtiden. Men spexen i höst får hitta andra lokaler, några ska vara vara på stadsteatern, säger Stina Åkesson, vd på AF-borgen.
Om ett år ska hela renoveringen vara klar. Då ska det bland annat finnas en ny scen på bottenvåningen, uteplats mot Lundagård, en ny varuhiss, nya toaletter, förbättrad ventilation och en ny trappa mellan Stora salen och Athen.
– Det som händer nu är oerhört stort. Huset kommer att få bättre flöden, bli mer välkomnande och mer tillgängligt, säger Stina Åkesson, vd AF-borgen.
Hanna Dagsgård tog i allt vad hon kunde med släggan, det var så rejält att hela den provisoriska väggen rasade över henne.Bild: Ingemar D Kristiansen
AF-borgen ägs av den ideella studentföreningen Akademiska Föreningen. Renoveringen kostar 80 miljoner kronor och det är tack vare donationer och bidrag som ombyggnaden kan komma igång.
Läs också Näringslivet bekostar ombyggnaden av AF–borgen
— De är våra superhjältar, säger Stina Åkesson om donatorerna.
Samtidigt inleder studenterna en pengainsamling under namnet "backaborgen" där man hoppas samla in ytterligare två miljoner kronor till bland annat nya stolar och mikrofoner.
De äldsta delarna av AF-borgen är från 1851. Nu ska delar av huset moderniseras.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen