Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Trevino vill locka världen till Malmö med Stravinskij

Malmö symfoniorkesters nye chefsdirigent Robert Trevino vill med sina Beethoven- och Stravinskijfestivaler locka folk från hela musikvärlden till Malmö Live. ”Jag vet ingen som har gjort en så här galen Stravinskij-festival”, säger Robert Trevino.

Robert Trevino vid fredagens presskonferens.Bild: Niklas Lindberg
För en månad sedan kunde Dygnet Runt avslöja hur Malmö symfoniorkesters kommande säsong ska se ut. Den stora nyheten var att den nye chefsdirigenten Robert Trevino skapar en Beethovenfestival i höst där orkestern ska spela alla Beethovens symfonier i ordning. Och sen en ännu mer unik Stravinskijfestival våren 2020.
På fredagseftermiddagen var det dags för Malmö symfoniorkester att själva presentera säsongen vid en presskonferens på Malmö Live konserthus och Robert Trevino är tydlig med att han vill utveckla orkestern och dess position i samhället.
– Vi kommer att göra en hel del annorlunda framöver och det blir många experiment, säger Robert Trevino.
Han berättar att han fick idén till att göra en Beethovenfestival när han kom till Malmö och upplevde staden och såg hur öppet konserthuset Malmö Live var för allmänheten.
– Jag kommer från USA där man gärna sparkar ut folk så fort man kan från konserthuset. Här är dörrarna alltid öppna och den viljan till öppenhet gjorde att vi började prata om att göra festivaler. Malmö Live Konserthus ska vara en plats dit man går och upplever fantastiska saker.
Den 10–19 oktober kommer Malmö symfoniorkester under Robert Trevinos ledning att göra fyra konserter där de spelar Beethovens nio symfonier. Den 10 oktober spelas symfoni 1–3 och sen blir det två symfonier de tre andra kvällarna.
– Jag vet ingen som har gjort det under så kort tid, men det är inte alls omöjligt. Det har absolut gjorts på tre-fyra veckor, säger Robert Trevino.
– Men jag kan inte tänka mig att någon har gjort något så galet som vår Stravinskij-festival, säger han.
Den 5–14 mars gör de nämligen en liknande festival, men med Stravinskijs musik.
– Han är en nyckelkompositör inom västerländsk konstmusik och jag tror faktiskt inte att de här verken vi ska framföra någonsin har spelats på så kort tid inför en och samma publik. Jag har haft tanken att göra detta ett tag, men jag har inte haft någon som var galen nog att göra det med mig, säger Robert Trevino och tittar uppskattande på MSO:s programchef Per Hedberg.
Trevino menar att varje enskild konsertkväll är unik på sitt sätt, men även sammansättningen med fyra konsertkvällar på nio dagar.
– Jag vill dra uppmärksamhet till Malmö. Det här är en stad i förändring och jag vill att orkestern ska vara en del av den förändringen. Jag skulle inte bli förvånad om – faktum är att jag förväntar mig att –det kommer folk från hela världen för att uppleva de här festivalerna. Speciellt Stravinskijfestivalen, säger Robert Trevino.
Fakta

Beethoven- och Stravinskijfestivalerna

10 okt:Beethovens tre första symfonier.

12 okt:Beethovens fyra och femma.

17 okt:Beethovens sexa och sjua.

19 okt:Beethovens åtta och nia.

5 mars:Stravinskijs ”Våroffer” samt ”Ebony concerto”, ”Symfoni för blåsinstrument”, ”In memoriam Dylan Thomas” och ”Apollon Musagète”.

7 mars:Stravinskijs ”Våroffer” samt ”Mass” och ”Les Noces”. Här medverkar även Petri Sångare och S:t Petri ungdomskörs diskantkör.

12 mars:Stravinskijs ”Opedipus Rex” samt ”Symfoni i tre satser” och ”Petrusjka”. Här medverkar Lunds studentsångare samt flera solister.

14 mars:Stravinskijs ”Eldfågeln” samt ”Agon”.

Dessutom kommer Trevino att leda mer avslappnade konsertkvällar i Malmö Lives black box på fredagskvällarna mellan Stravinskij-konserterna

Gå till toppen