Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flygplansmotor gick sönder mellan Bromma och Sturup – passagerare såg eldklot

En motor på ett passagerarflygplan gick sönder med en kraftig smäll under en flight från Bromma till Sturup under lördagseftermiddagen. Planet kunde landa på Sturup utan problem, men flera passagerare fick hörselproblem av smällen.

Ett BRA-flyg av den typ som användes vid flygningen. Arkiv 2017.Bild: Johan Nilsson/TT
Flygplanet lyfte från Bromma klockan 16.30 och när personalen höll på att servera kaffe small en motor och det syntes ett eldklot.
– Vi såg en ljusblixt utanför fönstren där vi satt och så small det till väldigt högt, säger Per Haakon, en av passagerarna ombord.
Flygplanet var ett fyrmotorigt Avro RJ från flygbolaget BRA med 80 passagerare ombord.
– Vi hade varit på förbundsstyrelsemöte i amerikansk fotboll i Stockholm och skulle åka hem när det hände, säger Per Haakon.
Han bedömer att planet var ungefär halvvägs in i den timmeslånga flygningen när smällen inträffade. Planet låg då på marschhöjd.
– Man blir väldigt rädd precis när det small, säger Per Haakon.
– Sedan hade jag en god vän med mig som är flygrädd så jag kollade att han mådde bra och sedan satt det en snett bakom mig som grät och som mådde riktigt dåligt. Då hamnade man mest i ett läge där man skulle stödja och hjälpa.
Kabinpersonalen avbröt kaffeserveringen och sa att piloten skulle säga vad det var som hade hänt så snart han hade koll på situationen.
– Han som serverade ryckte till kraftigt när det small, men sedan skötte de det väldigt professionellt. De försökte lugna ner så gott det gick. Vissa av passagerarna var i panik, andra mer lugna.
Piloten berättade sedan att det var tekniskt fel på ena motorn och att de hade tre motorer kvar.
– Han sa att de inte upplevde det som en nödsituation alls utan det gick bra att flyga vidare. Det skulle ta 35 minuter att flyga ner till Sturup.
Per Haakons ena kollega satt lutad mot fönstret när motorn utanför gick sönder. Hon hade ingen hörsel på höger öra efteråt.
– För min del har jag värk i ena örat, säger Per Haakon.
När flygplanet landat på Sturup fick de passagerare som ville stanna och piloten gick och pratade med dem om vad som hade hänt. Passagerarna blev uppmanade att uppsöka sjukvård om hörselproblemen inte försvann.
– Vi var inte så många som satt kvar, de flesta lämnade planet snabbt, säger Per Haakon.
Han skyndade sig sedan hem för att prata med familjen.
– Jag ville kolla att mina nära och kära inte var alltför oroliga.
Flygplanet ska genomgå en teknisk undersökning. Det är ännu oklart vad som orsakat motorhaveriet.
– Kaptenen kunde genomföra en vanlig flygning med de tre motorer som fungerade. Han pratade sedan med passagerarna om vad som hänt efter landningen, säger Anna Soltorp pressjouren på BRA flyg.
Gå till toppen