Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Nej till boende för hemlösa nyanlända i Oxie

Sverigedemokraterna anser att nyanlända migranter som drabbas av hemlöshet på grund av att de inte har råd att bo i Malmö måste söka sig till bostadsmarknader i andra kommuner, skriver Magnus Olsson (SD).Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sydsvenskan publicerade en artikel den 12 mars om att ett nedlagt vårdhem i Oxie ska omvandlas till ett boende för cirka 150 strukturellt hemlösa nyanlända migranter som på grund av sina ekonomiska förutsättningar inte har råd att bo i Malmö.
Läs också Oxie vårdhem kan bli akutboende för hemlösa barnfamiljer
Sverigedemokraterna menar att om det nedlagda vårdhemmet ombildas till socialt boende åt nyanlända, medverkar Malmö stad till att skapa ett problemområde i Oxie. Anledningen till Malmös problematik med en ökande hemlöshet och utanförskapsområden, är regeringens liberala invandringspolitik och kravlösa integrationspolitik. Lokalt i Malmö är det Liberalernas och Socialdemokraternas uppfattning att Malmö både kan och ska välkomna nyanlända invandrare till Malmö.
Sverigedemokraterna anser att nyanlända migranter som drabbas av hemlöshet på grund av att de inte har råd att bo i Malmö måste söka sig till bostadsmarknader i andra kommuner där det är lättare att få bostad. Alla har helt enkelt inte råd eller möjlighet att bo i Malmö. Fler kan dessutom göra en bostadskarriär när man skaffat sig rätt förutsättningarna i samhället. Malmös många utanförskapsområden mäktar inte med fler nyanlända migranter. Kontentan av vår politik är att hemlösa nyanlända inte ska erbjudas någon gräddfil till boende. Malmö behöver färre nyanlända och fler välintegrerade skattebetalare.
Sverigedemokraterna förespråkar på riksplanet en strikt migration till Sverige och att fler nyanlända migranter måste återvända till sina hemländer. Lokalt i Malmö har Sverigedemokraterna lagt flera förslag med syftet att färre nyanlända ska söka sig till Malmö. Våra förslag och inspiration har vi inhämtat från Landskrona, Staffanstorp och Trelleborg. Utöver detta säger vi nej till att erbjuda papperslösa migranter socialbidrag. Vi vill även inrätta ett återvändarcenter i Malmö.
Många Oxiebor är oroliga och har efter Sydsvenskans artikel kontaktat Sverigedemokraterna eftersom de oroar sig för att ett slumområde ska byggas i deras stadsdel. Hemlösa ska få stöd men det kan inte ske genom att inrätta slumområden, som kan sprida otrygghet och gör hårt arbetande invånare oroliga. Oxie har redan drabbats av en serie händelser som skapat otrygghet, bland annat bränder och gängkriminalitet. Situationen i Oxie har delvis stabiliserats på grund av olika insatser från myndigheter och Oxieborna. Det är omoraliskt att då skapa ett nytt problemområde i Oxie och riskera att otryggheten sprider sig.
Att skapa ett problemområde mitt i Oxie är också orättvist mot de Oxiebor som dag in och dag ut, frivilligt kämpar för att göra sitt område tryggare. Inför arbetsmarknads- och socialnämndens möte den 28 mars kommer Sverigedemokraterna att inkomma med ett nämndinitiativ där vi föreslår att arbetsmarknads- och socialförvaltningen upphör med processen att upprätta ett boende för hemlösa i Oxies gamla vårdhem.

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd och ledamot arbetsmarknads- och socialnämnden
Gå till toppen