Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det är mitt liv det handlar om”

I flera år har han varit Sveriges mest älskade och hyllade rappare. Men det är först nu han släpper sitt första album. Filip Yifter-Svensson träffade Erik Lundin hemma i Västerort för att prata om framgång, sorg och känslan av att vara randig som en zebra.

Erik Lundin hemma i Västerort. Det var här han växte upp och här han fortfarande bor.Bild: Anna Simonsson
I juni 2017 stod Erik Lundin på scenen Gasklockorna i Gävle tillsammans med Håkan Hellström. En av de senaste årens mest hyllade svenska hiphop-artister i sällskap med landets största popstjärna under 2000-talet. Det kunde väl knappast bli bättre.
Men för Erik Lundin bestod dagen inte bara av glädje och eufori. Den hade börjat i djupaste sorg. När han anslöt till Håkan Hellström och de andra i Gävle hade han precis varit på begravning i Stockholm. Det var hans systers kille som begravdes, och lämnade efter sig en då treårig son.
– Det var tufft att behöva lämna dem, jag hade velat vara med familjen resten av dagen. Jag hann precis ta av mig kostymen, sätta på mig andra kläder och dra. Det var väldigt konstigt, och det är det skivan handlar om: att kastas mellan olika känslor, säger Erik Lundin.
Den nya skivan, hans debut i fullängdsformatet efter två ep, heter ”Zebrapojken” och syftar på hur hans liv har varit ”randigt”. Ljus och mörker, eller som han själv säger, ”framgång och bortgång” om vartannat.
Tematiken är kanske som tydligast i låten ”Nu dom frågar”, där varje vers inleds med ett uppradande av framgångarna de senaste åren – ”nu kan jag fakturera, så jag har rätt att fira, och jag har rader på museum för mitt sätt att skriva” – för att tvärt gå över i svärta: ”Kan allt om minnesstunder, kan allt om rättegångar, har tappat räkningen på morden dom är jättemånga.”
– Det är nog den randigaste låten på skivan. På det karriärmässiga planet har det gått väldigt bra för mig. Men samtidigt har det hänt mycket hemskheter. Och det är det jag bollar med i den låten. Den betyder väldigt mycket för mig. Det var den första låten jag skrev.
Erik Lundin debuterade 2015 med ep:n ”Suedi”. ”Zebrapojken”, som släpptes i fredags, är hans första fullängdsalbum.Bild: Anna Simonsson
Det var ett genombrott som hette duga. I november 2015 stod Erik Lundin och rappade a cappella i tio minuter i SVT:s ”Gomorron Sverige”, ett framträdande som rörde programledaren Hiba Daniel till tårar: ”Det är en otrolig tröst i samhällsdebatten idag”, sa hon.
Ett par dagar senare släpptes hans fem spår långa ep ”Suedi”. Titelspåret hördes snart lite överallt, en texttung berättelse om att inte känna sig hemma någonstans: att bli kallad ”neger” i Sverige och ”suedi” i pappans hemland. Skivan fick kritikerna på fall. ”En milstolpe inom svensk musik på svenska”, skrev Jan Gradvall. Och hiphop-magasinet Kingsize tyckte att skivan textmässigt var ”överlägset det mesta som släppts inom genren”.
Han som hade harvat på under namnet Eboi på engelska i många år, fick plötsligt utdelning när han rappade på sitt modersmål.
– Anledningen till att jag gick över till svenska var just att jag ville berätta de här berättelserna på språket som de upplevdes på. Det hade varit konstigt på engelska.
På kommande Grammisgala kammade Erik Lundin hem två statyetter, för årets textförfattare och för årets hiphop/soul. När jag pratade med honom några veckor efteråt berättade han att han var allra mest stolt över textförfattarpriset: ”Det är ett genreöverskridande pris. Det är inte ’bästa raptextförfattaren’. Man tävlar med alla svenska musiker och låtskrivare.”
– Jag hade inga monsterhits. Det var texterna som stod i fokus, berättelserna. Jag släppte inte ”Suedi” som en singel, men radion plockade upp den ändå. Men det var superfett att få det erkännandet efter de åtta år som jag hade krigat, säger Erik Lundin.
Erik Lundin, på väg hem.Bild: Anna Simonsson
När vi ses, en förmiddag några dagar innan ”Zebrapojken” släpps, gör Erik Lundin intervjuer på löpande band. När vi skiljs åt åker han till Sveriges Radio, och efter det ska han sitta i intervjupodden Värvets studio.
Förväntningarna har ju varit väldigt uppskruvade inför ditt debutalbum. Har du haft prestationsångest?
– Nej, jag har bara tänkt att jag ska gå in och göra den musik jag vill göra, och inte kompromissa med något. Det enda jag har oroat mig för är att det inte skulle bli något. Eller att det skulle ta ytterligare ett år eller så.
Han släppte sin andra ep ”Välkommen hem” i slutet av 2016, och sedan dess har han bara släppt tre, fyra låtar. Arbetet med ”Zebrapojken” har pågått av och till sedan början av 2017.
– ”Zebrapojken” har heller inga direkta monsterhits. Under tiden har jag gjort några riktigt feta låtar, men de hade ingen plats på den här skivan. För mig var det viktigare att låtarna passade in på skivan än att det var storslaget och radiovänligt. Den låter precis som jag ville ha den. Jag har alltid tänkt att mitt debutalbum skulle vara självbiografiskt.
Man skulle kunna tänka att även debut-ep:n ”Suedi”, och inte minst titelspåret, var självbiografisk. Men Erik Lundin säger att han då mer kände sig som en ”förortskorrespondent” och ”ambassadör”.
– Jag var nog mer kryptisk med vad som var självupplevt tidigare. ”Suedi” representerar något större och fler människor än jag. Nu är det mer rakt upp och ner: det är mitt liv det handlar om, säger han.
Erik Lundin.Bild: Anna Simonsson
”Plaggen blir preventiva, för när känslor börjar svalla, magasinen blir gravida”, rappar han på ”Nu dom frågar”.
Vi träffas på ett kafé i Vällingby centrum. Det var här i Västerort han växte upp, och han bor fortfarande kvar. Under uppväxten levde han nära kriminaliteten. ”Jag växte inte upp som troende, jag växte upp som medberoende”, som det heter på ”Helvetet i huvudstaden”.
– När jag var yngre och gjorde en del dumheter själv såg jag inte det som en kriminell livsstil. Men ju äldre man blir desto mer inser man att man vill ha vänner som gör vanliga saker och lever i samhället. Jag såg aldrig det där som en utväg. Jag kämpade på i skolan. Och jag har alltid jobbat och sett till att göra rätt för mig.
På vilket sätt var du medberoende?
– Jag försökte inte snacka dem ur den livsstilen, utan sa mer: Om det är det här du vill göra så gör det. Jag tyckte det var okej, vilket inte är ett okej beteende egentligen.
Medan han själv har stigit mot stjärnorna de senaste åren, har det som händer ”här ute” bara blivit värre, som han säger.
”Ärligt talat, fråga Rosenbad vad fan vet ni om ortenliv, fuck it syster, låt oss flytta orten dit”, rappar han vid ett tillfälle, men överlag lyser slagorden med sin frånvaro.
– I och med att jag berättar de historier jag berättar så blir det ju av naturen lite politiskt, eftersom de är resultatet av förd politik. Men det framstår nog som mer politiskt för att det är just de här historierna jag berättar. Men jag ser mig inte som en politisk rappare.
Är du intresserad av politik?
– Jag har väl halvkoll. Och jag vill precis som alla andra att det ska gå bra för det här landet. Men det engagemanget har inte funnits hos mig. Rent generellt är jag ganska försiktig med att uttala mig om saker jag inte har så bra koll på. Man måste inte tycka något om allt. Då är jag hellre tyst.
Erik Lundin.Bild: Anna Simonsson
Just nu är Erik Lundin ute på vägarna igen, med nytt material. Nästa helg kommer han till Mejeriet i Lund, och senare i mars gästar han Moriskan i Malmö.
– Det var lite halvtråkigt att vara ute och spela gamla låtar, även om det var fett att publiken hade levt med låtarna så länge. Men det ska bli kul att komma ut och överraska. När jag körde ”Nu dom frågar” i Nyhetsmorgon i TV4 sa de att de hade blivit nedringda av folk som frågade var den fanns någonstans.
På ”Skyline”, skivans gladaste och mest sorglösa låt, rappar han om stränder, Ferrari-bilar, Gucci-tofflor och ”shottar med azúcar i, långt ifrån en bror som röker svart afghan så mycket att han nästan talar dari”.
– Den är viktig, eftersom den representerar mitt liv nu. Eller kanske inte mitt liv. Men det är så jag ser på livet.
Ljust?
– Ja, ljust. När saker känns tunga så tänker jag: Jag skulle bara vilja åka iväg med en gäri och ligga i solen på en strand.
Gå till toppen