Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barcelonastjärnan: ”Rosengård borde bli MFF”

De stora herrklubbarna i Europa har med tiden också kopplat greppet om damfotbollen. Behöver samma sak hända i Sverige för att damallsvenskan ska hänga med i utvecklingen?
– Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF, säger Barcelonastjärnan Lieke Martens.

Lieke Martens vill se Rosengård bli en del av Malmö FF.Bild: Janerik Henriksson/TT
Barcelona, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Paris Saint-Germain, Bayern München, Lyon … Listan på fotbollsklubbar som är världsledande både på dam- och på herrsidan blir allt längre.
I takt med att damfotbollen har vuxit har också klubbarna som abonnerar på platser i Champions League-slutspelet förändrats. Det var länge sedan då lilla Umeå åkte ut i Europa och slogs om pokaler. I dag är det i stället samma klubbar som dominerar både på dam- och herrsidan.
– Barcelona är för mig världens största klubb. Om man ser hur mycket de ger till oss, hur mycket de stöttar oss och hur mycket de älskar damfotbollen. Jag är oerhört tacksam över att vara i klubben, säger Lieke Martens, utsedd till världens bästa spelare 2017, till TT.
I Sverige domineras damallsvenskan av klubbar där damverksamheten är den primära, som FC Rosengård, och klubbar som bara har damer som Linköping, Kopparbergs/Göteborg och Piteå (fristående från Piteå IF sedan 2017). Samtidigt halkar de allt längre efter internationellt.
Lieke Martens tror att hon vet vad som krävs för att de svenska klubbarna, specifikt hennes förra klubb Rosengård, inte ska tappa mark ytterligare.
– Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF. Det skulle vara så mycket enklare. För tjejerna, för klubbarna, för alla. Jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden. Men det kommer inte att vara lätt, säger nederländskan.
Varför har det inte redan skett?
– Jag vet inte. Det finns inga hinder för kvinnornas del. Men för männen som måste acceptera att kvinnor kan spela fotboll också. Att det finns ett marknadsmässigt och underhållningsmässigt intresse. Vi har visat hela världen att damfotbollen är intressant och att fotbollen inte är något som bara är för män. Det är bara att acceptera.
Kanske håller något ändå på att ske. Senaste veckan har både IFK Göteborg och Elfsborg i herrallsvenskan beslutat att starta damlag.
– Jag tror att omvärlden, sponsorer, politiker etcetera tar det för givet och det gör vi också. Om vi säger att vi är en klubb för alla måste vi mena det, sade klubbens ordförande Mats Engström till Göteborgs-Posten i samband med årsmötet.
Diamantbollenvinnaren Nilla Fischer har lång erfarenhet från Champions League med tyska Wolfsburg men flyttar hem till Linköping i sommar.
– Just nu är det ett litet vägskäl för damallsvenskan, i alla fall sett till den internationella konkurrensen och för att kunna vara med och slåss hela vägen i Champions League. Sedan är det inget som sker på ett år, det är något som måste jobbas med och byggas på. Lösningen har jag tyvärr inte, säger Fischer.
Skulle du vilja se att till exempel Rosengård blir en del av Malmö FF?
– Nej, jag vill inte att det ska behövas. Men i dagsläget tror jag att det skulle hjälpa oerhört mycket.
Rosengårdsspelaren och landslagskaptenen Caroline Seger gillar däremot tanken:
– Det är häftigt i sig att få uppleva en sådan grej. Kan man få de förutsättningarna att man tävlar och tränar på lika villkor hade det varit jätteintressant. Men jag är ju inte intresserad om det är en klubb som går in halvhjärtat bara för att ha ett damlag, säger Seger.
Fakta

Tre stjärnor om sina storklubbar

Hanna Glas, Paris Saint-Germain:

– Vi har väldigt bra förutsättningar. Inte som herrarna men de är verkligen inte snåla med oss. Vi får frukost, lunch, ibland middag. Alltid två sjukgymnaster, läkare på plats, folk som jobbar runt laget. Tränare, ledare och de som har ansvar utanför planen. Det är väldigt mycket folk. Till exempel när vi flög till Linköping för att spela Champions League så chartrade de ett plan. De är väldigt duktiga på att ta hand om oss.

Magdalena Eriksson, Chelsea:

– Om man jämför generellt i damfotbollsvärlden har vi de bästa förutsättningarna vi kan få rent strukturmässigt kring laget. Lönemässigt kan vi ju inte jämföra med herrarna, där är det så stora skillnader där det nästan är läskigt. Men det är ju en annan fråga. Det viktigaste är att jag kan göra allt för att bli en så bra fotbollsspelare som möjligt och det känner jag att jag kan i Chelsea. Jag har alla förutsättningar.

Nilla Fischer, Wolfsburg:

– Jag blir inspirerad av den nivå vi är på. Det är på den nivån varje klubb eller lag ska vara. Även om jag tycker vi ska vara längre fram. Men allt organisatoriskt som finns runtomkring … Med läkare, sjukgymnaster, hur du reser. Behöver vi resa charter kan vi resa charter till exempel. Samtidigt som jag tänker att Wolfsburg är en av världens bästa klubbar och då borde vi ha mer publik. Så det finns fortfarande saker.

Fakta

Storklubbarnas utveckling

England: Arsenal, som får anses vara ett av de framgångsrikaste genom åren i England, inledde sin damsatsning 1987. Manchester City Women startade året därpå och Chelsea inledde sin damverksamhet 1992. Arsenal och Chelsea fanns dessutom med bland de klubbar som 2011 var med i den första upplagan av WSL, Womens Super League. Sedan dess har mycket hänt. Ligan blev inför årets säsong helt professionell, och de engelska topplagen är med långt och konkurrerar i det internationella cupspelet varje år.

Frankrike: Lyon är en av damfotbollsvärldens framgångsrikaste klubbar någonsin. Bildades 1970 som FC Lyon, och vann franska ligan fyra gånger under 1990-talet. 2004 blev FC Lyon en del av herrklubben Olympique Lyonnais – och därefter har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Sedan 2007 har klubben abonnerat på ligatiteln i Frankrike. I Champions League har man tre raka titlar, och totalt fem titlar under 2010-talet.

Konkurrenten Paris Saint-Germain, som varit en del av PSG sedan bildandet 1971, har sedan 2010 varit Lyons i princip enda, och främsta, konkurrent om ligatitlarna.

Tyskland: VfR Eintracht Wolfsburg, som klubben hette vid bildandet 1973, har på många sätt haft en liknande resa som Lyon i Frankrike. Efter att ha blivit en del av herrklubben VfL Wolfsburg 2003 så har klubben varit en av världens främsta under 2010-talet, där man tagit två CL-bucklor och fyra ligatitlar. Främsta toppkonkurrenten är Bayern München, som haft sitt damlag sedan 1970. Länge var den renodlade damföreningen FFC Frankfurt ledande i landet, men klubben har inte vunnit en Bundesligatitel sedan 2008. Däremot vann Frankfurt Champions League så sent som 2015.

Spanien: CF Barcelona var en av grundarna till den spanska damligan 1988. Efter att först bara ha varit sponsrade av herrklubben FC Barcelona blev de 2001 en fulländad del av storklubben. Även om de ännu inte gått hela vägen i Champions League så har klubben på senare år rustat med storstjärnor som Lieke Martens och Toni Duggan. Främsta rivalen är Atlético Madrid, som ursprungligen grundades 1988 men lades ner några år senare. Laget återuppstod 2001, och blev en officiell del av Atlético Madrid 2005. Real Madrid har ännu inget damlag.

Italien: Den italienska damfotbollen är ännu i sin linda. Fiorentina blev den första proffsklubben som hade damverksamhet så sent som 2015, och fler lag har följt. I dag har även Juventus, Milan och Roma officiella damlag i sin verksamhet, även om de italienska lagen ännu inte fått sitt genombrott på den internationella scenen.

Gå till toppen