Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Inte låta oss luras. Inte få Xi av Kina.

Partikongress i Peking. I centrum president Xi Jinping.Bild: Andy Wong
Två högaktuella texter handlar om Sverige och Kina. Att lägga dessa två texter bredvid varandra – och jämföra innehållet – är givande.
Den första texten är en artikel på DN Debatt, införd i torsdags (14/3) och skriven av Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige.
Den andra texten är Säpos årsbok för 2018, som presenterades samma dag. Inte minst intressanta är de avsnitt som handlar om den ökade hotbilden från Kina. Företag och myndigheter i Sverige behöver, skriver Säkerhetspolisen, bli medvetna om att Kina arbetar för att få ekonomiska fördelar bland annat via cyberangrepp och uppköp av företag.
Ambassadör Gui Congyou beskriver, inte olikt diplomater i allmänhet, förhållandet mellan Kina och Sverige i vänliga och välvilliga termer. Svenskarna stryks medhårs. Våra länders gemensamma tro på FN, fredlig dialog, frihandel, klimatåtgärder och mångfald betonas särskilt av ambassadören.
I debattartikeln nämns överhuvudtaget inte Gui Minhai, den svenske bokförläggare som fängslats i Kina. Inget sägs heller om att regimen placerat omkring en miljon uigurer i Xinjiangprovinsen i omskolningsläger. Så klart inte. Det är ämnen som det alltmer repressiva Kina under president Xi Jinping talar tyst om.
Så mycket för dialog och mångfald.
Den kinesiske ambassadören lyfter fram att Kina ”befrämjat det internationella samarbetet genom det så kallade Nya sidenvägenprojektet”. Även för Sverige öppnas nu ekonomiska möjligheter, betonar ambassadören, genom den kinesiska viljan att göra internationella affärer.
Visst, så kan man betrakta Nya sidenvägenprojektet, som Kina trots frågetecken kring ekonomin avsatt 10 000 miljarder kronor till – för vital infrastruktur och industri i andra länder. Som om ingen har hört talas om riskerna när ett mottagarland eller -företag fastnar i en skuldfälla och Kina tar över ägandet.
Säpo kastar ett annat ljus över Kinas ekonomiska förehavanden:
”Kinas ambition att gå från regional till global stormakt gör att deras intressesfär nu sträcker sig allt längre bort. Därmed kan Sverige komma att påverkas”, menar Säkerhetspolisens analytiker som börjat se tecken på att Kina hamnar i konflikt med länder som uppfattas som motsträviga.
Kinas ambassadör i Stockholm hoppas i DN-artikeln att ”vi kan fortsätta in i en ny epok av vänligt sinnade relationer och gynnsamt samarbete”.
Gärna det. Ett exportberoende Sverige behöver handla med omvärlden, även med Kina. Kanske blir också omstridda Huawei en stor spelare när det svenska 5G-nätet så småningom byggs upp. Men Sverige får inte vara naivt, inte agera undfallande, inte blunda för att det allt mer militariserade Kina har globala maktambitioner, inte låta sig luras av de långa avstånden:
”Sverige ligger geografiskt långt från Kina, men befinner sig tydligt i den kinesiska intressesfären när det gäller strategiska investeringar och uppköp, affärsmässiga och akademiska samarbeten och underrättelseverksamhet, till exempel via elektroniska angrepp”, skriver Säkerhetspolisen.
Sverige måste vara på sin vakt.
Gå till toppen