Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MFF:s vd: Sammanslagning ingen lösning

Ett damlag i en allsvensk storklubb leder inte per automatik till en ökad konkurrenskraft ute i Europa, tror Malmö FF:s vd Niclas Carlnén. – Det klarar vi ju inte på herrsidan och då tror jag inte att vi klarar av det på damsidan, säger han.

Rosengård är "mesta mästarna" inom svensk damfotboll och tillhörde tidigare Malmö FF, men är sedan 2004 en egen förening. Arkivbild.Bild: Andreas Hillergren/TT
I nuläget finns inga planer på att starta en damsektion i den herrallsvenska jätten Malmö FF, men 2016 fattade årsmötet beslut om att återinföra flickfotboll i föreningen. Det finns inte heller några planer på en sammanslagning mellan MFF och damallsvenska Rosengård, som lämnade föreningen 2004.
– Jag tror inte att det gör att vi blir mer konkurrenskraftiga internationellt. För jag ser inte att den ekonomin går ihop. Det klarar vi ju inte på herrsidan och då tror jag inte att vi klarar av det på damsidan, säger Niclas Carlnén, Malmö FF:s vd.
Carlnén har stor kunskap om de damallsvenska klubbarnas konkurrenskraft ute i Europa. Innan han tillträdde vd-posten 2014 hade han samma roll i Rosengård i fem år.
– Dam- och herrfotboll i Sverige är mycket närmare varandra än om man jämför med de andra stora europeiska storklubbarna. Procentuellt sett är damfotbollen (i Rosengård) kanske tio procent av herrfotbollen i Malmö FF sett till omsättning, publik och antalet anställda. Det är en stor procentuell andel i förhållande till resten av Europa, säger han.
För storklubbar som Chelsea är damlaget rimligtvis en mindre del av klubbens omsättning.
– Den delen av den totala omsättningen är liten procentuellt sett men pengarna är mycket mer än vad vi någonsin hade i Rosengård. Det är ju det som är dilemmat. Det handlar om Sveriges position i näringskedjan. Vi är inte det stora ekonomiska landet i förhållandet till exempelvis Tyskland eller England, säger Carlnén.
Ska en elitsatsande damverksamhet finnas i föreningen måste satsningen vara hållbar långsiktig, framhåller han.
– Vår grundläggande ekonomi – bortsett Europaintäkter och spelarförsäljning som skiftar hela tiden – måsta vara garanten för att man faktiskt hanterar resten av året och kommande år. Du måste få ihop en hållbar ekonomi där du inte tar i och får för mycket kostnader, för då kommer du inte vara långsiktig.
I nuläget satsar MFF på att bygga upp en flickverksamhet. I höstas var det 17 flickor i föreningens fotbollsskola, men först 2020 är förhoppningen att det finns ett flicklag i seriespel i de lägre åldrarna.
– Jag är säker på att det kommer att växa. Sedan är bara i frågan vilken takt.
Fakta

Damfotbollen i MFF

Inom Malmö FF blev damsektionen 2004 egen förening, men 2007 gick man skilda vägar och LDB FC Malmö bildades. 2013 bytte man namn till FC Rosengård.

Under MFF:s årsmöte 2016 var frågan uppe om att återinföra flick- och damfotboll i föreningen, men årsmötet gick på styrelsens linje och beslutade om att endast starta upp en flickverksamhet igen.

Verksamheten ska byggas upp underifrån och MFF har marknadsfört sin fotbollsskola (6–9 år) för att få in flickspelare i föreningen. I höstas var det 17 flickor som spelade fotboll i föreningen. Förhoppningen är att ha ett flicklag i seriespel 2020.

Föreningen har även MFF:s fotbollsakademi för högstadieungdomar i Malmö och i ytterligare 14 skånska orter. Akademierna är öppna för både flickor och pojkar.

Källor: Malmö FF, FC Rosengård, Niclas Carlnén, vd MFF

Gå till toppen