Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Paris polischef får sparken efter upploppen

Paris polischef Michel Delpuech (i förgrunden, mitten) får sparken. Arkivbild.Bild: Thibault Camus/AP/TT
Paris polischef Michel Delpuech får sparken efter ännu en helg med upplopp i huvudstaden, meddelar premiärminister Édouard Philippe i ett tv-sänt tal.
Fler än 100 företag vandaliserades i samband med proteströrelsen Gula västarnas demonstration i lördags, däribland lyxbutiker och restauranger på paradgatan Champs-Élysées.
Omkring 5 000 poliser sattes in under lördagens protester, betydligt fler än de hundratals upploppsmakare som härjade under flera timmar på den berömda gatan inför ofta passiva poliser.
Édouard Philippe sade att franska myndigheter kommer att förbjuda demonstrationer på Champs-Élysées och i andra delar av landet om huliganer deltar i dem. Även bötesbeloppet ska höjas från 38 till 135 euro (motsvarande drygt 1 400 kronor) för dem som deltar i demonstrationer som saknar tillstånd.
Premiärministern kritiserade även "olämpliga" instruktioner till säkerhetsstyrkorna om användningen av gummimantlade kulor mot demonstranter.
Gå till toppen