Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Griffiths hoppas på lösning för Jemen

FN kommer att presentera en ny plan för att rädda vapenvilan i Jemen. Det gäller arbetet att få parterna i kriget att fullfölja avtalet om tillbakadragningar kring hamnstaden al-Hudaydah. FN:s sändebud Martin Griffiths är hoppfull.

FN:s sändebud i Jemen Martin Griffiths (i mitten). ArkivbildBild: Raad Adayleh/AP/TT
Samtalen i det krigshärjade Jemen går framåt meddelar FN:s sändebud i Jemen Martin Griffiths i ett uttalande.
"Efter konstruktiva diskussioner med båda parterna, ser vi betydande framsteg mot en överenskommelse för att implementera fas ett, som rör de omgrupperingar som anges i al-Hudaydahavtalet", skriver Griffiths och tillägger att ytterligare detaljer kommer att presenteras för observatörsstyrkan RCC inom kort.
Något datum för omgrupperingen av styrkorna har ännu inte beslutats.
Griffiths uttrycker också hopp om att en överenskommelse kan bana väg för en bredare politisk lösning som ett led i att slutligen avsluta kriget i Jemen.
I den överenskommelse om eldupphör som parterna ingick i Sverige i början av december är frågan om al-Hudaydah central. Staden kontrolleras av Huthirebellerna och är strategiskt viktig eftersom att större delen av de hjälpinsatser som kommer till landet tas in den vägen.
Jemen plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd militärallians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan. Runt 100 000 människor, majoriteten civila, har dödats och fler än 60 000 skadats sedan dess, enligt världshälsoorganisationen WHO.
Enligt FN behöver 24 miljoner människor i Jemen humanitär hjälp.
Gå till toppen