Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Häcken hemmalag i cupfinalen

Häcken får hemmaplansfavör i svenska cupens final mot AFC Eskilstuna.
– Det är statistiskt sett en fördel, säger Häckens tränare Andreas Alm till TT.
Finalen spelas den 30 maj på Bravida Arena på Hisingen.

Häckens tränare Andreas Alm. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand skötte lottningen och drog Häckens som "vinnare".
För Andreas Alm hade det varit en win-win-situation oavsett om finalen spelats på Tunavallen eller Bravida.
Privat är Eskilstuna hemma.
Däremot är han belåten över att slippa AIK i finalen, att AFC gjorde det jobbet åt Häcken i semifinalen.
– Det är av ren sannolikhetskalkyl, utifrån att det är svenska mästarna eller nykomlingen. Vi vet också att AIK har ekonomiska muskler att förstärka under säsongen och de är nog inte färdiga än, säger Alm.
Men han har den största respekt för AFC.
– Ett bra lag. Defensivt riktigt bra. Bollskickliga men jobbar hårt defensivt. Det är ändå bättre att spela borta på Tunavallen än på Friends. Jag tror att AFC hade varit i samma läge nu som Sundsvall förra året om de inte hade nått cupfinal.
På förra årets upptaktsträff dömdes Sundsvall ut och tippades som jumbo i allsvenskan 2018. Något Alm reagerade så här på:
– Jag skrattade. Vi hade ju mött dem och visste att de var bra, riktigt bra till och med. Det är samma sak med AFC, men de är bra på ett annat sätt. Jag har sett deras program och det är inte omöjligt att de är med i toppen efter ett par omgångar i allsvenskan, säger Alm.
Eskilstuna har slagit ut både AIK och IFK Norrköping på vägen till finalen. Tränaren Nemanja Miljanovic:
– Vi fick en tuff grupp med Norrköping, men klarade av det. Sedan fick vi Halmstad hemma, i kvartsfinalen, och var kanske lite favoriter. Vi klarade det med. Sedan fick vi AIK borta, och då var det bara att köra. Har vi klarat av Norrköping, varför skulle vi inte klara av AIK då? Det gick ju vägen, men det var lite turligt. Vi visade att vi kan matcha AIK på deras hemmaplan.
– Nu är vi i final och då är det bara att njuta.
TT: Vad det skulle betyda för AFC att vinna cupen?
– Det skulle betyda enormt mycket. Ekonomiskt är vi inte så starka, så om vi skulle hamna i Europa, om vi nu går händelserna i förväg, skulle det vara historiskt. Både sportsligt och ekonomiskt, säger Miljanovic.
– Vi kan inte riktigt jämföra oss med vad Malmö har gjort i Europa. Men med Östersund går det. De har gjort en jättefin resa och visat att ingenting är omöjligt. Men vi får ta det lite lugnt. För vår del är det viktigaste att klara oss kvar i allsvenskan. Det är målsättning nummer ett. Cupen är en bonus, men absolut ska vi försöka vinna.
Gå till toppen