Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Ingrid Runsten: ”Kritiker avfärdas som känslofyllda tyckare.”

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) tackar nej till offentlig debatt om försäljningen av Öresundskraft.Bild: Sven-Erik Svensson
I veckan hålls ett öppet möte om Öresundskraft på initiativ av de rödgröna oppositionspartierna i Helsingborg. Att det inte fick hållas i rådhusets fullmäktigesal utan istället fick flyttas till stadsbiblioteket blir som en sorglustig illustration av de styrande partiernas ovilja att debattera att de vill sälja energibolaget. De har tackat nej till att delta.
I en intervju i P4 Malmöhus säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) att det är för mycket ”tyckande, känslor och ideologi” i debatten:
”Vi har inte alla fakta på bordet nu. Det vi har gjort är att vi initierat en försäljningsprocess. När vi har en köpare, vet villkoren och har ett pris kan vi diskutera ordentligt.”
Men det är trots allt nu som helsingborgarna diskuterar försäljningen av Öresundskraft. Och det gör de även om stadens ledande politiker inte anser att nivån är tillräckligt hög. Debattinlägg fyller tidningens insändarsidor och organisationen Företagarna i Helsingborg har uttalat sig mot en försäljning. Att kritiker avfärdas som känslofyllda tyckare är politiskt tondövt.
Dessutom, en debatt kring en politisk fråga är ofta ”ideologisk”. Inte heller det är något som borde göra att politiker avfärdar den. Det som diskuteras nu är det beslut som redan har tagits av en oenig styrelse för HSFAB, stadens moderbolag, nämligen att inleda en försäljning av energibolaget.
Helsingborgs Dagblads granskning av turerna kring Öresundskraft visar att det fanns ett bud från en intresserad köpare redan hösten 2017. Men eftersom Socialdemokraterna var emot gick det dåvarande blågröna styret inte vidare. Däremot beställde ekonomidirektör Ulf Krabisch en konsultrapport för att värdera bolaget som var klar i juli 2018.
Ändå sades inget alls om säljplanerna i valrörelsen. Men nu är valet överstökat, det blågröna styret har blivit ett blått minoritetsstyre och SD är vågmästare. Först i februari i år blev planerna på att sälja Öresundskraft allmänt kända.
Peter Danielsson säger till HD att styret gärna vill ha breda överenskommelser, men ”vi fyra partier i alliansen och tydligen även SD bedömer att frågan är för viktig för att ge S veto”.
Från alliansens tre mindre partier har det hittills varit tyst. Till tidningen säger Lars Thunberg (KD) om oviljan att medverka i debatt:
”Anledningen till att vi tackar nej är att vi tycker det blir för mycket spekulation och gissningar innan vi har ett mer fullödigt beslutsunderlag.”
Men frågan om att sälja kommunens energibolag förtjänar en bredare diskussion än i bolagets styrelse. Den är relevant ur ett hållbarhetsperspektiv, både ett demokratiskt sådant och ett klimatmässigt. De som är emot lyfter fram att skattebetalare även är elkunder. Och att Öresundskraft ligger långt framme i miljö- och klimatfrågor.
De som är för är övertygade om att försäljningssumman via en fond på sikt ska ge mer pengar till kommunens kärnverksamhet än vad ett fortsatt ägande av bolaget kan ge.
I Helsingborg har det på senare år ställts krav på folkomröstningar i flera frågor, utan att någon omröstning blivit av. Och, inte oväntat, handlar det nu om Öresundskraft.
Ett tungt argument mot folkomröstningar är den representativa demokratin där väljarna får säga sitt i valen. Om de har en chans vill säga, om frågan lyfts till diskussion då. Om inte, kan det leda till minskad tilltro till det politiska systemet och till ökat politikerförakt. Och det är politiskt självmål.
Gå till toppen