Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny foodtruckfestival för barn startar i Malmö i vår

Malmös barn får en helt egen matfestival i vår. Med foodtrucks, möbler och mat anpassade efter barnen. Och en vecka senare är det för tredje året i rad dags för foodtruckfestivalen – denna gång utan plast.

Så här såg det ut på Malmös första foodtruckfestival i Magistratsparken 2017. Nu återvänder festivalen för tredje året och dessutom blir det en helt barnanpassad matfestival helgen innan.Bild: Pierre Ekman
I två år har Malmö haft en egen foodtruckfestival i Magistratsparken mellan Triangeln och Malmöoperan. Första året var 18 matvagnar på plats och i fjor var det 24. Inriktningen har varit på en vuxen matintresserad publik, men projektledaren Rodrigo Lopez Calderon har känt att det även har funnits ett annat behov.
– När vi gjort foodtruckfestivalen har det varit för vuxna och så har vi gjort något vid sidan för barnen. Nu kände vi att vi ville göra något där vi vänder på pannkakan och gör något som är riktat mot barnen, säger Rodrigo Lopez Calderon.
Så den 25–26 maj kommer Barnens matfestival att inta Enskifteshagen mellan Rosengård och Möllan.
– Vi ska bygga upp området så att vi har barnmöbler, barnanpassade trappor upp till foodtruckluckan, pyssel, musik och såklart maträtter skapade för barnen.
Tio foodtrucks ska finnas på plats och det är bland annat Fisky Business, Green Fries, Nordic Street Food, Simple Food Truck, Baristakollektivet, Boho Bar och glassförsäljaren Folkets Pops.
– Matförsäljarna ska inte köra sin vanliga meny, utan göra små rätter anpassade för barn. Det kan vara anpassat i smak, färg och namn, säger Rodrigo Lopez Calderon.
Men precis som barn brukar få ett litet hörn på den vanliga foodtruckfestivalen kommer här vuxna att få ett litet hörn av Barnens Matfestival.
– Målet är ju att få barnen att bli ännu mer matintresserade, men också fundera på det här med hållbarhetstänk. Vi kommer att ha en sopstation där man själv får sortera avfallet, säger Rodrigo Lopez Calderon.
Rodrigo Lopez Calderon.Bild: Felix Alnemark
Hållbarhetstänket kommer att bli ännu mer synligt på den stora foodtruckfestivalen i Magistratsparken som i år äger rum den 31 maj–2 juni. Rodrigo Lopez Calderon ska redan i år arrangera en plastfri festival.
– Tanken är att vi ska förbjuda all plast i det som går ut till konsumenterna. Ingen takeawayplast eller sugrör eller engångsbestick. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ha en diskstation på plats så att vi kan ha riktiga glas och bestick hos försäljarna och att besökarna efter att ha ätit lämnar in dem till disk, säger Rodrigo Lopez Calderon.
Om allt går som planerat blir det enbart ätbara tallrikar på festivalen.
– De är gjorda av vetekli. De är inte jättegoda, men de går att äta. Vi känner att vi måste göra något åt det enorma sopberg som skapas vid sådana här festivaler. Så vi testar det i den här skalan och funkar det väl kanske vi kan implementera det på Malmöfestivalen i någon variant.
I år blir det 28 foodtrucks på foodtruckfestivalen och där tror Rodrigo Lopez Calderon att festivalen har nått sin maxstorlek. Målet i början var att festivalen skulle kunna flytta runt mellan olika år, men Magistratsparken har funkat så väl att de nu tror att den har kommit för att stanna där.
– Jag räknar med att det blir cirka 10–12 helt nya foodtrucks på årets festival. Jag vill gärna att utbudet ska kännas nytt, så en del aktörer som varit med tidigare år får kanske stå över ett år för helhetens skull. Vi har även två foodtrucks från Tyskland som kommer upp i år, berättar Rodrigo Lopez Calderon.
Håll koll på Malmös matscen – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen