Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

30-åringen ska psykutredas – misstänks för hundratals sexbrott mot Vellingebarn

Den tidigare skolanställde misstänks ha utsatt Vellingebarn för hundratals sexbrott på nätet. Nu skjuts rättegången som skulle ha avslutats på onsdagen fram. Försvaret vill att 30-åringens psykiska tillstånd utreds ytterligare innan domen faller.

Den misstänkte står inför rätta för brott mot tjugo flickor och en pojke, som vid tidpunkten varit i åldrarna 10–14 år. Han anklagas bland annat för att ha skickat sexuella bilder på sig själv till dem – och försökt förmå barnen att göra detsamma. 30-åringen ska också ha hotat att våldta flera av de unga målsägande, skrivit att han vet var de bor och uppgett deras adresser.
Kontakterna har bland annat tagits på sociala medier som Instagram, Snapchat och Kik. I elva fall är 30-åringen åtalad för olaga förföljelse, och misstänks sammanlagt för flera hundra brott. Han ska inte ha mött något av brottsoffren – även om han i flera fall försökt stämma träff.
Mannen var under en period anställd på en av kommunens skolor, där också flera av barnen var elever. Redan 2014 polisanmäldes han misstänkt för sexbrott mot flickor på nätet, men utredningen lades ner.
Trakasserierna mot barn i kommunen har varit kända under en längre tid. Flera polisanmälningar har gjorts, men utredarna har inte lyckats knyta någon misstänkt till brotten. Gemensamma nämnare i fallen är att personen som genom åren kontaktat ungdomarna har använt sig av samma alias och känt till personliga detaljer om deras vardagsliv. Som vilka vänner de umgåtts med, vad de haft på sig för kläder – och hur de rört sig på hemorten.
Förra våren kom ett genombrott. Då lyckades polisen knyta IP-numret som använts vid flera av trakasserierna till 30-åringens bostadsadress. Han greps den 31 juli ifjol, och har sedan dess suttit häktad i väntan på rättegången, som inleddes i början av februari.
Onsdagen var planerad som huvudförhandlingens sista dag. Men eftersom försvaret begärt att få komplettera utredningen av 30-åringens psykiska tillstånd skjuts slutdatumet fram till den 29 mars.
– Den tilltalade är fortsatt häktad, meddelar Fredrik Landgren, rådman vid Malmö tingsrätt.
Gå till toppen