Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De vill ge boende på Nydala en bra start på dagen

Verksamheten i lokalerna på Nydala torg har varit i gång några månader, nu öppnar Helamalmö upp dörrarna för gratis frukost alla vardagsmorgnar.

Nicolas Lunabba, Mathi de Jallad och Wala Habib arbetar på Helamalmö.Bild: Lars Brundin
Klockan är runt åtta på morgonen och några barn i mellanstadieåldern sitter och äter frukost tillsammans med tre pensionerade kvinnor.
– Jag behöver vänja min mage vid att äta såhär tidigt, annars brukar jag bara dricka kaffe på morgonen. Frukosten är gratis och här finns trevligt sällskap så jag kommer fortsätta att komma hit, säger en av pensionärerna.
En av damerna pratar om hur viktigt det är för Nydala med sådana här mötesplatser.
– Känner vi och ungdomarna igen varandra när vi möts på torget tror jag vi känner oss tryggare allihop.
Med start förra veckan serverar föreningen Helamalmö frukost i sina lokaler på Nydala torg varje vardagsmorgon.
– Jag gick upp vid halv fem i morse för att jobba. Att vakna tidigt på morgonen, gå till jobbet, förbereda frukost till underbara människor som kommer ner med leende, det ger mig så mycket, säger Wala Habib, en av de som jobbar med frukostarna varje dag.
Föreningen har sedan ett halvår tillbaka bjudit skolungdomar på mellanmål, men såg ett behov av att utöka gratismåltiderna till två.
– Jag tänker mycket på att det kanske kommer ungdomar som verkligen inte får nån frukost hemma och då känns arbetet ännu viktigare, säger Wala Habib.
I föreningens lokaler på Nydala torg ryms ett 15-tal aktivitetsrum för såväl datorspel som dans och det finns tillgång till läxhjälp och ledarskapsutbildningar. Ett samarbete med Malmö Stadsbibliotek har lett till att lokalerna rymmer Nydalas enda biblioteksverksamhet.
Föreningen startade för 15 år sedan som ett socialt projekt i basketklubben Malbas men har idag utvecklats till en fristående förening och till att handla om mer än basket.
– Vi började med att kasta boll, så småningom tänkte vi att om vi ska vara trovärdiga i vårt arbete med unga måste vi utmana och försöka förändra de strukturer som eventuellt kränker våra barn och ungas rättigheter, vilket vi ser överallt hela tiden i Malmö. Vi kan inte bara kasta boll längre, vi måste arbeta med att stärka områden, säger Nicolas Lunabba, verksamhetschef på Helamalmö.
Bild: Lars Brundin
Idag lever vart fjärde barn i Malmö i fattigdom. Det är den högsta siffran i Sverige.
– Det är därför vi serverar två mål mat om dagen, det är därför vi velat få hit biblioteket, det är därför vi jobbar för barns rätt till fritid, säger Nicolas Lunabba.
Verksamhetschefen berättar att det uppstår en konflikt mellan hur föreningen måste fungera och hur den borde fungera.
– Jag tycker inte att det borde vara upp till oss att ta initiativ till att skapa biblioteksverksamhet eller se till att barnen i området får ordentligt att äta och förutsättningar att klara skoldagarna. I ett välfungerande samhälle ska detta vara givet från början. Vi vill att denna plats ska vara en mötesplats för social hållbarhet, säger Nicolas Lunabba.
– Vi har frukost och mellanmål och vissa basala behov som vi tillgodoser, samtidigt borde mötesplatsen fungera mer som en social knytpunkt, det borde vara vår huvudsakliga uppgift. Vi arbetar tätt med kommunen, universitetet och företag för att skapa förändring på lång sikt, fortsätter han.
Mathi de Jallad brer en smörgås.Bild: Lars Brundin
De som jobbar i föreningen bär alla lila kläder där det står "familjen". Sammanhållningen mellan ledare, anställda och ungdomarna menar Nicolas Lunabba är nyckeln till att nå hela vägen fram.
– Vi måste bygga relationer och vinna förtroende. Kidsen måste känna att vi är här på lika villkor och att vi tar hand om varandra. För att skapa trygghet måste du skapa tillit och för att skapa tillit måste man förstå varandra, säger han.
Föreningen bedriver fortsatt verksamhet över hela Malmö, men mötesplatsen på Nydala har betytt mycket för deras arbete.
– Bara på den korta tid som vi har varit här har vi märkt hur ungdomarna som brukar hänga på torget kommer ner hit istället och hittar mentorer i våra ledare. Vissa grupper är lite mer i riskzonen än andra, men många hittar ett hem här, säger Nicolas Lunabba.
Gå till toppen