Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lyckligaste landet i världen – igen

Finländarna är lyckligast i världen – i år igen, enligt en FN-rapport. Landet håller sig kvar på förstaplatsen från förra året och följs av grannarna Danmark och Norge som kommer på andra och tredje plats. Sverige, som låg på nionde plats förra året, avancerar och hamnar på sjunde plats i år.

Samtliga fem nordiska länder finns med i topp tio bland världens lyckligaste länder.Bild: TT
I FN-rapporten World Happiness Report 2019, som publiceras för sjunde gången, rankas totalt 156 länder i hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara. Undersökningen har gjorts under perioden 2016 till 2018.
I toppen finns samtliga nordiska länder, Nederländerna, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada och Österrike. Så har det sett ut även tidigare år och enligt Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, finns det flera förklaringar till det.
– Det man kan se generellt är att rika länder i någorlunda trygga samhällen, i någorlunda fredliga samhällen, jämlika, ickekorrupta, demokratiska och stabila samhällen, alla dessa faktorer bidrar till att invånarna i ett land uppger sig vara ganska lyckliga.
Hur god tilliten är hos invånarna och deras känsla av att kunna styra över sina egna liv spelar också in när det handlar om lyckonivån hos ett lands befolkning.
– Vi har väldigt hög tillit i våra nordiska länder, dels till våra myndigheter men också en generell tillit till andra människor. Det som verkar vara unikt för vår del av världen är kombinationen mellan hög tillit och hög individualism. Att det är okej och möjligt för var och en att leva det liv man själv vill leva. Individens möjligheter att leva det liv man själv vill leva är väldigt hög i de här länderna, säger Bengt Brülde.
I rapporten har man mätt lyckan genom enkätundersökningar där ländernas invånare tillfrågats om deras upplevda lycka. Man har därefter försökt förklara resultaten och variationerna genom faktorer som ländernas BNP, sociala skyddsnät, förväntad frisk livslängd, frihet, generositet och frånvaro av korruption.
Minst lyckliga är de som bor i Sydsudan, landet hamnar på sista och 156:e plats. Centralafrikanska republiken hamnar på 155:e plats och Afghanistan på 154:e plats, enligt rapporten.
I årets rapport har man fokuserat på lycka och samhället – hur lyckan har utvecklats och förändrats under de senaste tio-tolv åren i de undersökta länderna och hur informationsteknologi, sociala normer och ländernas styrning har påverkat samhällen.
I årets undersökning har man också kunnat se att lyckan i de länder som jämförts under de senaste tio-tolv åren i stora drag har ökat.
Fakta

Världens lyckligaste länder

1. Finland

2. Danmark

3. Norge

4. Island

5. Nederländerna

6. Schweiz

7. Sverige

8. Nya Zeeland

9. Kanada

10. Österrike

Källa: World Happiness Report

Gå till toppen