Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaforskare till Venedig-biennalen

Fredsforskaren och fotografen Jan Öberg är inbjuden att ställa ut i Venedig.
Genom att bygga en bro mellan forskning och konst med människor från olika kulturer vill han undersöka hur världen kommer att se ut framöver.

”Det känns otroligt kul att få delta, jag är ju helt autodidakt när det kommer till fotografi”, säger fredsforskaren och konstfotografen Jan Öberg.Bild: Ingemar D Kristiansen
Projektet heter Spar, vilket står för silk peace art road. Det är en tredimensionell fotobaserad multimedia-installation på nästan femton kvadratmeter. Verket kommer att bli tre och en halv meter högt och utgår från Jan Öbergs fotografier på resan från Shanghai till Venedig, tagna mellan 1983 till idag.
Med konstverket vill han berätta om den nya sidenvägen, Belt & Road Initiative (BRI).
— Det är världens största framtidsprojekt, men det är inte många som känner till det. Detta är Kinas initiativ för att sy ihop världen på ett nytt sätt, sedan får man tycka vad man vill om det. Vi måste satsa på att förstå Kina bättre, för det är framtiden, på gott och ont.
Verket är tänkt att läsas från höger till vänster, med välordnade och ljusa bilder från öst till kaotiska och mörka i väst. Utöver fotografier består det av akrylmålning och olika objekt.
Fredsforskaren och konstfotografen Jan Öberg har använt sig av fotografier, akrylmålningar och objekt i sitt verk. Det går från ljust till mörkt, från öst till väst, och slutar med bilder från Aleppo 2016. Skon ska symbolisera det som människor inte kan ta med sig när de flyr ifrån krig.Bild: Ingemar D Kristiansen
Med verket hoppas Jan Öberg på att skapa debatt.
— Jag vill att människor från hela världen ska diskutera framtiden. Det kan ju inte bara vara kris och elände, men frågan är hur vi ska skapa en bättre värld?
Nästa vecka skickas verket till Venedig för att ställas ut på biennalen. Sedan hoppas han att verket ska kunna visas längs hela sidenvägen, inte minst i Kina.
— Det känns otroligt kul att få delta, jag är ju helt autodidakt när det kommer till fotografi.
Fakta

Silk peace art road till Venedig-billenialen

Fredsforskaren och konstfotografen Jan Öberg från Lund har blivit inbjuden av European Cultural Center att delta på internationella utställningen "Personal Structures - Open Borders" i Palazzo Mora i hjärtat av Venedig i samband med Biennalen 2019 (11 maj - 24 november).

Gå till toppen