Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överenskommelse på plats för ombyggnation av Bjärred centrum

Lomma kommun har kommit överens med Midroc om att byggföretaget ska genomföra ombyggnationen av Bjärred centrum. Avtalet ska vara påskrivet till nästa vecka.
– Jag är oerhört glad, säger kommunalråd Robert Wenglén (M).

Såhär förställer sig Midroc och Lomma kommun nu att det nya böjda huset i Bjärred centrum ska se ut.Bild: Midroc
Det böljar fram och tillbaka gällande planerna för centrumbygget. På tisdagen kom nyheten att detaljplanen överklagats till mark- och miljödomstolen – på onsdagen att kommunen nu slutit en överenskommelse med byggbolaget Midroc.
Läs också Planer för Bjärred centrum överklagas till domstol
– De kom på andra plats i den ursprungliga markanvisningstävlingen. Den vann Mjöbäcks och Järngrinden och fick i och med det rätten att förhandla med oss. Sen visade det sig att det de ville ha var en köpoption och det fungerade inte. Med Midroc har vi ett rent avtal, säger Robert Wenglén och fortsätter:
– Egentligen var Midrocs förslag det som var det mest attraktiva redan från början. Men priset fick avgöra.
Vid markanvisningstävlingen bjöd Midroc 17 miljoner för marken i Bjärred centrum, 8 miljoner mindre än det då vinnande bidraget. Och det priset står man kvar vid.
Ni får åtta miljoner mindre, vad innebär det?
– Att vi får mindre i intäkter, säger Robert Wenglén.
Så pengarna skulle inte gå till att finansiera något särskilt?
– Nej. Det här är oavsett inte ett projekt som kommunen kommer gå plus på eftersom vi måste sanera marken vid macken och dra om vägen.
Vad kommer det kosta?
– Det är inte helt klart än. Circle K ska anlita ett bolag som ska provborra för att se vad som behövs göras, och sedan ska vi komma överens om en kostnadsfördelning.
Och att dra om vägen?
– Det vet jag inte riktigt, men det kommer kosta mer än tio miljoner.
Vad innebär överenskommelsen med Midroc för tidsplanen?
– I avtalet står att allting ska vara klart till sommaren 2023. Byggstart blir nästa sommar.
Blir antalet bostäder fortfarande detsamma?
– Ja, cirka 16 radhus och 40 lägenheter, säger Robert Wenglén.
Ärendet har varit uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott och fått tummen upp. Nästa vecka ska det behandlas i kommunstyrelsen och då ska avtalet vara påskrivet. Den 25 april ska kommunfullmäktige sedan ta slutgiltig ställning till det hela.
Gå till toppen